Szarlotka z kratką na kruchym cieście
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- ¾ kostki masła,
- 2 jajka,
- 2 kg jabłek,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka (zasypujemy cukrem, jeśli są kwaśne). Chwilę podprażamy, wsypujemy cynamon.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część cienko wałkujemy i układamy na dno i boki tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakładamy jabłka.
Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wycinamy paski. Układamy kratkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Szarlotka idealnie smakuje na ciepło i na zimno! Można podawać ją z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|