KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Szarlotka z kratką na kruchym cieście

Opublikowano 13.02.2018 r.
Polecamy tradycyjny przepis na szarlotkę z kratką, na delikatnym, kruchym cieście z jabłkami pachnącymi cynamonem. Nie tylko pięknie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • ¾ kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 kg jabłek,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka (zasypujemy cukrem, jeśli są kwaśne). Chwilę podprażamy, wsypujemy cynamon. 

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część cienko wałkujemy i układamy na dno i boki tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakładamy jabłka.

Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wycinamy paski. Układamy kratkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut. 

Szarlotka idealnie smakuje na ciepło i na zimno! Można podawać ją z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO