Strączki pełne szkodników

Dodatkowo rośliny białkowe cechują się specyficzną właściwością polegającą na symbiozie z bakteriami brodawkowymi, asymilującymi wolny azot atmosferyczny, który wykorzystują do budowy roślin. Zgromadzony w resztkach roślin azot stanowi od 30 do 60 kg N/ha, możliwy do wykorzystania przez rośliny następcze.
Strączki także pozostawiają po zbiorze także dużo masy organicznej, która jest niezwykle cenna dla poprawy stanu gleby.
W Polsce, spośród roślin białkowych największe znaczenie gospodarcze mają bobowate grubonasienne: groch siewny, bobik, łubin wąskolistny i łubin żółty oraz w ostatnich latach soja. Bobowate można uprawiać praktycznie na każdych glebach, choć nie wszystkie gatunki udają się dobrze na słabych podłożach. Największe wymagania ma bobik, a najmniejsze - wracające do łask łubiny.
Bobowate są cennym kąskiem także dla szkodników upraw. Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytutu Badawczy z Poznania poinformował, że w uprawach grochu na terenie Wielkopolski odnotowano liczne występowanie strąkowca grochowego (Bruchus pisorum), a na zawiązanych strąkach stwierdzono liczne jaja tego gatunku.
- Jest to najwyższa pora na wykonanie zabiegu ochronnego, zanim larwy wgryzą się do wnętrza strąków - doradzają eksperci z IOR-PIB.
Szkodniki odłowione zostały także w bobiku - tu odłowiono pojedyncze osobniki strąkowca bobowego (B. rufimanus).
- Należy w dalszym ciągu monitorować jego liczebność i w wypadku przekroczenia progu ekonomicznego zagrożenia wykonać zabieg z użyciem środków chemicznych zarejestrowanych do jego zwalczania - dodają eksperci od ochrony roślin z IOR-PIB.