KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Ślimaki nagie żerują w nocy

Opublikowano 23.06.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Choć większość rolników narzeka na suszę, to jednak pojawiające się nawalne deszcze spowodowały, że ślimaków nagich nie brakuje. Jak podkreśla Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu, w tym roku szczególnie wiele ślimaków występuje w Polsce zachodniej i centralnej w województwach: zachodniopomorskim, wielkopolskim, dolnośląskim oraz warmińsko-mazurskim i mazowieckim.

- Ślinik pospolity (Arion vulgaris), ślinik wielki (Arion rufus) i pomrowik plamisty (Deroceras reticulatum) są agrofagami i wyrządzają poważne szkody w uprawach roślin rolniczych, sadowniczych i ogrodniczych. Aktywność rozpoczynają po zmierzchu i żerują głównie w nocy. Mogą być okresowo aktywne w ciągu dnia, w temperaturze od 6°C do 20°C, przy wysokiej wilgotności powietrza i po opadach deszczu - poinformowali eksperci z IOR-PIB.

Jak podkreślają badacze z IOR-PIB, w ciągu ostatniej dekady, warunki atmosferyczne stały się bardziej korzystne dla rozwoju ślimaków, a ich populacje z roku na rok stają się coraz liczniejsze. Rośliny rolnicze są silnie uszkadzane przez ślimaki i ten trend zauważalny jest od kilku lat. Najchętniej zjadają kiełkujące ziarno i siewki młodych roślin. Pomrowik plamisty uszkadza rośliny zbóż na całej powierzchni pól, natomiast ślinik pospolity i ślinik wielki, głównie w brzegowych partiach pól. Może to prowadzić do zmniejszenia nawet o 50-60% wielkości płodów rolnych.

-  Ślimaki żerują na nadziemnych częściach roślin, takich jak ogórki, pomidory, szpinak, sałata i kapusta. Chętnie zjadają także warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, rzodkiew i ziemniaki. Uszkodzenia w postaci wygryzionych otworów i drążonych kanałów, występują również na sadzeniakach, podczas ich kiełkowania oraz na bulwach ziemniaków. Szkodniki te chętnie żerują także w uprawach sadowniczych, w szczególności na owocach porzeczki, truskawki i maliny - dodają eksperci ochrony roślin z IOR

Jak poinformował Instytut, producenci rolni często zbyt późno zauważają problem ze ślimakami, ponieważ w pogodne dni przy znaczącym natężeniu promieni słonecznych oraz w bezdeszczowe noce, szkodniki te bytują w swoich kryjówkach, czekając na optymalne warunki do żerowania. Okres wyczekiwania może trwać nawet do dwóch miesięcy. Ocenę uszkodzeń upraw wykonuje się już po wschodach roślin. Zagęszczenie ślimaków określa się na podstawie liczby ślimaków odłowionych w pułapki chwytne (maty 50x50 cm). Próg ekonomicznej szkodliwości to 3 osobniki w pułapce lub 6 ślimaków nagich na 1m2 w uprawie.

Jak więc się bronić? Tu eksperci z IOR nie mają wątpliwości - najlepsze rezultaty w ochronie roślin przed ślimakami zaobserwujemy, gdy zastosujemy wszystkie dostępne metody zwalczania tych szkodników. Przede wszystkim zabiegi profilaktyczne takie jak: częste wykaszanie rowów i miedz, usuwanie resztek roślinnych oraz przedmiotów znajdujących się w pobliżu uprawy. Do zabiegów agrotechnicznych i uprawowych, które są niezbędne w walce z mięczakami, należą: orka, bronowanie, wałowanie, wczesny siew roślin, niszczenie chwastów, zmianowanie roślin uprawnych oraz wybór szybko wschodzących odmian. Można też z powodzeniem zastosować biopreparat zawierający ślimakobójcze nicienie.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj