KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kto wyjada cukier z buraków?

Opublikowano 02.08.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Plantatorom buraka cukrowego może nie być do śmiechu, a i nam być do śmiechu nie powinno, bo cukier buraczany to jeden z podstawowych produktów na naszych stołach. Jednak Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu poinformował o chorobie, podczas której zawartość cukru spada gwałtownie i to pomimo tego, że buraki wyglądają na zdrowe. Ta choroba  to syndrom niskiej zawartości cukru.

- Syndrom niskiej zawartości cukru – z angielskiego SBR (syndrome basses richesses) to choroba buraków znana od kilku lat, za której sprawcę uważa się bakterię Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus. W tym przypadki określenie ,,SBR" jest bardzo adekwatne, ponieważ zawartość cukru jest znacznie zmniejszona (2-5% wartości bezwzględnej). Korzenie buraków pozostają jędrne - wyjaśniają eksperci z IOR-PIB.


Podczas choroby liście żółkną, ale nie więdną znacząco. Młode liście mają lancetowaty kształt i często są asymetryczne. Głównym widocznym uszkodzeniem jest wyraźne żółknięcie i chloroza starszych liści podczas gdy nerwy liści pozostają zielone. 


- Syndrom SBR zaobserwowano po raz pierwszy we wschodniej Francji w 1991 roku. W kolejnych latach na Węgrzech, w Niemczech i Szwajcarii. Obecnie występuje w wielu krajach europejskich. W 2021 r. około połowa powierzchni upraw buraków cukrowych we Frankonii (Bawaria, Pd. Niemcy) została dotknięta SBR. Zawartość cukru w porażonych burakach spada tak gwałtownie że postawiła pod znakiem zapytania opłacalność produkcji - poinformowali eksperci od ochrony roślin.


Inną przypadłością są tak zwane ,,kauczukowe buraki'', za którą odpowiedzialna jest bakteria Stolbur, czyli Candidatus Phytoplasma solani, jak sugeruje nazwa porażająca głownie rośliny psiankowate. 


- W przypadku kauczukowych buraków zawartość cukru w korzeniach nie spada, a może nawet wzrosnąć. Najbardziej charakterystycznym objawem, oprócz żółtych, więdnących i zamierających liści, jest kauczukowy (gumowaty) korzeń, który w miarę rozwoju choroby staje się zdeformowany i mniejszy niż u roślin nie porażonych - dodają eksperci z IOR-PIB.


Jak poinformowano, obie bakterie mogą być przenoszone przez skoczki. Bezpośrednie zwalczanie bakterii wywołujących SBR i stolbur na burakach (kauczukowe buraki) jest nie możliwe ponieważ patogeny te zasiedlają wiązki przewodzące roślin. Jak zawsze w takich sytuacjach możliwości zwalczania są dwie - ograniczenie liczby szkodników przenoszących bakterie albo prawidłowy płodozmian. Plantatorzy, którzy zetkną się z tymi chorobami powinni szukać pomocy u najlepszych specjalistów ochrony roślin z IOR-PIB.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj