Francuzi chcą jeść francuskie jaja!

- We Francji zauważalne są negatywne nastroje wobec produktów importowanych z innych państw unijnych. Francuska organizacja specjalizująca się promocji jaj CNPO zakomunikowała, że w najbliższych kilku latach prowadzona będzie kampania wspierająca krajowych producentów, aby w jak największym stopniu odsunąć dostawców zagranicznych od francuskiego rynku. CNPO wywiera presję na władze, aby wsparto promocję znaku pozwalającego wyróżnić „jaja francuskie” na tle jaj pochodzących od zagranicznych dostawców - poinformowała KIPDiP.
Przedstawiciele sektora uważają, że konieczne są inwestycje w rozbudowę istniejących gospodarstw oraz budowę nowych ferm towarowych kur niosek. Francuscy analitycy prognozują zwiększenie spożycia jaj w kraju. Aby poziom produkcji zdołał sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na jaja konsumpcyjne na lokalnym rynku branża uruchomiła „Plan de filiere”, czyli plan sektorowy na rok 2030.
- Francuscy konsumenci uważają jaja za najtańsze źródło białka i przypisywane jest im miano antykryzysowych artykułów spożywczych. We Francji spożycie jaj na mieszkańca wynosi 224 sztuk na osobę rocznie, z czego około 45% jaj konsumowanych jest w gospodarstwach domowych, 41% w formie produktów przetworzonych (np. jaja jako składniki wyrobów cukierniczych, makaronów) a około 12% w pozostałych miejscach, na przykład w restauracjach - poinformowała KIPDiP. - Francja jest liderem w produkcji jaj wśród państw Unii Europejskiej, z produkcją na poziomie 14,3 mld jaj.
Obecnie wskaźnik samowystarczalności jaj wynosi 99%. Producenci francuscy przewidują jego utrzymanie co najmniej na takim poziomie. Okazuje się zatem, że nie tylko Polacy najbardziej lubią własną żywność, ale Francuzi są także pod tym względem ,,lokalnymi patriotami''.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|