KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Francuzi chcą jeść francuskie jaja!

Opublikowano 10.08.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Często nam się mówi, że tylko Polacy mają wątpliwości w stosunku do żywności pochodzącej z zagranicy. Okazuje się jednak, ze tak nie jest. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwróciła uwagę na fakt, że Francuzi także nie lubią żywności z importu, a kraj dąży do ,,suwerenności żywnościowej'' przynajmniej pod kątem jaj.

- We Francji zauważalne są negatywne nastroje wobec produktów importowanych z innych państw unijnych. Francuska organizacja specjalizująca się promocji jaj CNPO zakomunikowała, że w najbliższych kilku latach prowadzona będzie kampania wspierająca krajowych producentów, aby w jak największym stopniu odsunąć dostawców zagranicznych od francuskiego rynku. CNPO wywiera presję na władze, aby wsparto promocję znaku pozwalającego wyróżnić „jaja francuskie” na tle jaj pochodzących od zagranicznych dostawców - poinformowała KIPDiP.


Przedstawiciele sektora uważają, że konieczne są inwestycje w rozbudowę istniejących gospodarstw oraz budowę nowych ferm towarowych kur niosek. Francuscy analitycy prognozują zwiększenie spożycia jaj w kraju. Aby poziom produkcji zdołał sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na jaja konsumpcyjne na lokalnym rynku branża uruchomiła „Plan de filiere”, czyli plan sektorowy na rok 2030. 


- Francuscy konsumenci uważają jaja za najtańsze źródło białka i przypisywane jest im miano antykryzysowych artykułów spożywczych. We Francji spożycie jaj na mieszkańca wynosi 224 sztuk na osobę rocznie, z czego około 45% jaj konsumowanych jest w gospodarstwach domowych, 41% w formie produktów przetworzonych (np. jaja jako składniki wyrobów cukierniczych, makaronów) a około 12% w pozostałych miejscach, na przykład w restauracjach - poinformowała KIPDiP. - Francja jest liderem w produkcji jaj wśród państw Unii Europejskiej, z produkcją na poziomie 14,3 mld jaj.
Obecnie wskaźnik samowystarczalności jaj wynosi 99%. Producenci francuscy przewidują  jego utrzymanie co najmniej na takim poziomie. Okazuje się zatem, że nie tylko Polacy najbardziej lubią własną żywność, ale Francuzi są także pod tym względem ,,lokalnymi patriotami''. 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj