IOR: znane bakterie atakują nowe uprawy
- W 2024 roku na terenie województw wielkopolskiego, dolnośląskiego i podkarpackiego odnotowano przypadki występowania bakterii patogenicznych na roślinach, które dotychczas nie były ich gospodarzami - poinformowali eksperci z IOR.
IOR podał następujące nowe zagrożenia dla upraw:
• Groch (Pisum sp.), soja (Glycine sp.), dereń (Cornus sp.): Wykryto obecność Pantoea agglomerans, bakterii powodującej choroby m.in. kukurydzy, gryki, sorga i cebuli.
• Soja: Pojawiła się bakteria Pantoea ananatis, znana z atakowania innych roślin, ale po raz pierwszy wykryta na soi.
• Kukurydza (Zea mays): Na plantacjach kukurydzy stwierdzono obecność Kosakonia cowanii, patogenu dotychczas znanego z porażania soi.
• Pomidor (Solanum lycopersicum): Wykryto bakterię Enterobacter cloaceae subsp. dissolvens, dotąd nienotowaną na pomidorze, ale atakującą inne rośliny jak kukurydza, cebula czy ryż.
• Zatrwian (Limonium sp.): Zidentyfikowano obecność Pseudomonas syringae, bakterii patogennej dla ponad stu gatunków roślin, ale nieobserwowanej wcześniej na zatrwianie.
- W związku z ocieplającym się klimatem, w warunkach zwiększonej wilgotności, istnieje rosnące ryzyko zmiany zakresu gospodarzy przez różne gatunki bakterii patogenicznych dla roślin uprawnych. Niektóre bakterie, które w normalnych warunkach są niegroźne, mogą stać się patogenami w sprzyjających warunkach środowiskowych, prowadząc do strat w plonach. W ostatnich latach obserwuje się występowanie patogenów bakteryjnych roślin wykrywanych na coraz to nowych roślinach żywicielskich - poinformowali eksperci od ochrony roślin.
Jak dotąd są to jedynie przypadki pojedynczych ognisk chorobowych, jednakże w ciągle ocieplającym się klimacie i w warunkach zwiększonej wilgotności należy brać pod uwagę możliwość zmiany zakresu gospodarzy wielu gatunków bakterii patogenicznych dla roślin.
źródło: IOR-PIB
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|