KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jak wyglądały staropolskie pączki?

Opublikowano 08.02.2018 r.
Tłusty czwartek lubimy wszyscy, bo w ten dzień możemy bezkarnie objadać się pysznościami. Prawie na każdym polskim stole tego dnia zobaczymy pączki, ale... dzisiejsze pączki nie przypominają tych sprzed wielu wieków. 


O pączkach pisał Mikołaj Rej w jednym z najstarszych tekstów w języku polskim – w "Żywocie człowieka poczciwego''.  

Etnografowie dowiedli, że pierwsze pączki na polskich ziemiach były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane... słoniną – mówi Krystyna Maciejewska, rolniczka ekologiczna z Małopolski, która interesuje się tradycjami wsi polskiej. – Łatwo się domyśleć, że musiały inaczej smakować niż te współczesne. Podobno moda na słodkie pączki przyszła do nas z krajów arabskich dopiero w XVI wieku. Wcześniejsze, te staropolskie to ciasto drożdżowe ze słoniną w środku.


Ale nie tylko pączki ze słoniną jadało się przy okazji końca karnawału. Na talerzach można było znaleźć też sowicie okraszoną skwarkami kapustę i tłuste mięsa. Dziś, gdy jesteśmy przekonywani, że tłuszcz jest niezdrowy, wielu z nas sobie takiego jedzenia nie wyobraża.


Za to cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu pączków dla każdego. Są smażone na oleju, a także ze składem odpowiednim dla wegan, są też pączki  fit oraz z roznymi nadzieniami.

W tłusty czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, bo inaczej nie będzie mu się wiodło przez cały następny rok - mówi pani Krysia. – Czy to prawda? Tego nikt nie wie, ale lepiej nie ryzykować.


Jak większość gospodyń pani Krystyna przygotowuje pączki w domu. Ile regionów - tyle pączków. Mogą mieć nadzienie z marmolady lub konfitury różanej. Czasem są posypane cukrem pudrem, a czasem oblane lukrową glazurą.

Jednak najsmaczniejsze i najzdrowsze są pączki smażone na smalcu – mówi gospodyni. – Smalec ma wysoką tak zwaną temperaturę dymienia, dobrze się nagrzewa, a pączek smaży się szybko. Pączki można smażyć także na tłuszczu mieszanym, nawet z dodatkiem masła, ale dobrze, gdy jest i smalec.


Idealny pączek powinien być pulchny, ale trochę zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży.

Tam, gdzie dawne tradycje są żywe, przy okazji tłustego czwartku często mężczyźni urządzają sobie zawody, który zje więcej pączków, a w cukierniach najczęściej kupuje się ich co najmniej 10. Ostatni tydzień karnawału to bowiem taka chwila, kiedy można sobie pozwolić na więcej, tym bardziej, że za kilka dni rozpoczyna się Wielki Post.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj