KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Miód na dobry początek roku (szkolnego)

Opublikowano 06.09.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Powrót do szkolnych obowiązków po wakacjach może być dla dzieci źródłem stresu i wyzwań, dlatego warto zadbać o ich zdrowie i odporność. Polska Izba Miodu przekonuje, że najlepiej zrobić to wykorzystując dobroczynne właściwości miodu.

- Końcówka lata to doskonały moment, by włączyć miód do codziennej diety. W okresie, kiedy świeże owoce wciąż są dostępne, warto skorzystać z ich dobrodziejstw, łącząc je z miodem. Kawałki jesiennych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki, polane łyżką miodu, stanowią zdrową przekąskę, która dostarcza nie tylko energii, ale i niezbędnych witamin. Miód pomaga również w zachowaniu świeżości owoców i dodaje im wyjątkowego aromatu, co jest szczególnie ważne w szkolnych drugich śniadaniach - przekonują przedstawiciele PIM.


Nie zapominajmy o obiadach i kolacjach. Po powrocie do szkoły i pracy, wspólne posiłki mogą być wzbogacone o miodowe akcenty. Mięsa pieczone z dodatkiem miodu, takie jak kurczak czy kaczka, zyskują niepowtarzalny, karmelizowany smak, który z pewnością zadowoli domowników po długim dniu. Miód, w połączeniu z musztardą i ziołami, to także idealna marynata na jesienne grillowanie w ogrodzie, które często odbywa się jeszcze we wrześniu.


Wraz z nadejściem chłodniejszych dni i powrotem do szkoły, warto skupić się na wzmocnieniu układu odpornościowego. Miód, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, jest naturalnym wsparciem w walce z infekcjami. Dodawanie miodu do ciepłych napojów, takich jak herbata z imbirem, cytryną i miodem, to doskonały sposób na rozgrzanie organizmu i ochronę przed przeziębieniami.


- Wrzesień to czas, kiedy dzieci wracają do szkoły i stykają się z nowymi wyzwaniami. Stres związany z powrotem do nauki, połączony z chłodniejszą pogodą może osłabić odporność. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była bogata w naturalne produkty wspierające zdrowie. Miód jest jednym z takich składników, który nie tylko wzmacnia organizm, ale również dostarcza energii potrzebnej dzieciom i dorosłym w codziennych wyzwaniach. Regularne spożywanie miodu, zwłaszcza na czczo lub jako dodatek do ciepłych napojów, może pomóc w ochronie przed infekcjami oraz wspierać zdrowie układu pokarmowego - podkreśla współpracująca z Polską Izbą Miodu dietetyk Monika Łazaj.


Nasza redakcja od lat propaguje miód i wszystkie pszczele produkty. Jeśli więc mamy możliwość zakupienia miodu dobrej jakości - wykorzystujmy go na wszelkie możliwe sposoby.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj