KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Miód na dobry początek roku (szkolnego)

Opublikowano 06.09.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Powrót do szkolnych obowiązków po wakacjach może być dla dzieci źródłem stresu i wyzwań, dlatego warto zadbać o ich zdrowie i odporność. Polska Izba Miodu przekonuje, że najlepiej zrobić to wykorzystując dobroczynne właściwości miodu.

- Końcówka lata to doskonały moment, by włączyć miód do codziennej diety. W okresie, kiedy świeże owoce wciąż są dostępne, warto skorzystać z ich dobrodziejstw, łącząc je z miodem. Kawałki jesiennych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki, polane łyżką miodu, stanowią zdrową przekąskę, która dostarcza nie tylko energii, ale i niezbędnych witamin. Miód pomaga również w zachowaniu świeżości owoców i dodaje im wyjątkowego aromatu, co jest szczególnie ważne w szkolnych drugich śniadaniach - przekonują przedstawiciele PIM.


Nie zapominajmy o obiadach i kolacjach. Po powrocie do szkoły i pracy, wspólne posiłki mogą być wzbogacone o miodowe akcenty. Mięsa pieczone z dodatkiem miodu, takie jak kurczak czy kaczka, zyskują niepowtarzalny, karmelizowany smak, który z pewnością zadowoli domowników po długim dniu. Miód, w połączeniu z musztardą i ziołami, to także idealna marynata na jesienne grillowanie w ogrodzie, które często odbywa się jeszcze we wrześniu.


Wraz z nadejściem chłodniejszych dni i powrotem do szkoły, warto skupić się na wzmocnieniu układu odpornościowego. Miód, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, jest naturalnym wsparciem w walce z infekcjami. Dodawanie miodu do ciepłych napojów, takich jak herbata z imbirem, cytryną i miodem, to doskonały sposób na rozgrzanie organizmu i ochronę przed przeziębieniami.


- Wrzesień to czas, kiedy dzieci wracają do szkoły i stykają się z nowymi wyzwaniami. Stres związany z powrotem do nauki, połączony z chłodniejszą pogodą może osłabić odporność. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była bogata w naturalne produkty wspierające zdrowie. Miód jest jednym z takich składników, który nie tylko wzmacnia organizm, ale również dostarcza energii potrzebnej dzieciom i dorosłym w codziennych wyzwaniach. Regularne spożywanie miodu, zwłaszcza na czczo lub jako dodatek do ciepłych napojów, może pomóc w ochronie przed infekcjami oraz wspierać zdrowie układu pokarmowego - podkreśla współpracująca z Polską Izbą Miodu dietetyk Monika Łazaj.


Nasza redakcja od lat propaguje miód i wszystkie pszczele produkty. Jeśli więc mamy możliwość zakupienia miodu dobrej jakości - wykorzystujmy go na wszelkie możliwe sposoby.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj