II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie
– Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to wyjątkowa okazja do poznania najwyższej jakości polskich produktów – mówił Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz.
Na PGE Narodowym w strefie producentów ponad stu festiwalowych wystawców z całej Polski zaprezentowało swoje doskonałe, wytwarzane z pasją wyroby – ekologiczne warzywa i owoce, tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, przetwory oraz wiele innych specjałów. Odwiedzający chętnie korzystali z możliwości degustacji i zakupu polskich produktów wysokiej jakości prosto od lokalnych wytwórców. To ludzie z pasją, która sprawia, że są najlepszymi ambasadorami polskiej żywności.
– Bezpośredni kontakt producenta z konsumentem to wytworzenie wzajemnej relacji – podkreślił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski. Taką możliwość dał II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Ideą prowadzonej kampanii #KupujŚwiadomie jest edukacja społeczeństwa w zakresie znaczenia podejmowanych codziennie decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa. KOWR zachęca do zwracania uwagi na informacje zawarte na etykietach żywności, w tym w odniesieniu do kraju pochodzenia, by podejmować decyzje zakupowe świadomie. Każdy z konsumentów ma prawo wiedzieć, skąd pochodzą i gdzie zostały wytworzone nabywane przez niego produkty. Dobre, wysokiej jakości i, co więcej, pochodzące z Polski produkty są na wyciągnięcie ręki. Warto o tym pamiętać, a działania promocyjne realizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa temu właśnie służą.
Festiwalowi towarzyszyło wiele imprez. Dużym zainteresowanie cieszyły się panele dyskusyjne. W pierwszym pn. „Lokalna żywność dobrym wyborem” wzięli udział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz, dr hab. Krystyna Rejman – prof. SGGW oraz Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Paneliści dyskutowali na temat potencjału żywności lokalnej, której jakość przekłada się na świadome wybory zakupowe konsumentów oraz nt. tego, jakie korzyści niosą za sobą skrócone łańcuchy dostaw.
Bardzo ciekawa była dyskusja Magdaleny Bolałek-Tomaszewskiej oraz Pascala Brodnickiego. Koncentrowała się ona na potrawach i produktach, z których Polska słynie na całym świecie, oraz tych, które warte są poznania.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli też niepowtarzalną okazję zgłębiać tajniki polskiej kuchni pod okiem doświadczonych kucharzy: Adriany Marczewskiej oraz Grzegorza Łapanowskiego. Młodzi i nieco starsi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali wyjątkowe potrawy, używając lokalnych, krajowych produktów.
Na stoisku Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przygotowano laboratorium, w którym można było m.in. obejrzeć pod mikroskopem zafałszowane przyprawy oraz zmierzyć na pehametrze pH soku.
Chętni wzięli udział w warsztatach z dekorowania produktów ceramicznych z Manufakturą w Bolesławcu, a także w warsztatach z dekorowania pierników, układania kostki Rubika #KupujŚwiadomie z Adam Polkowskim i Hubertem Firkiem oraz kreatywnych pudełek z kartonu z Nowekartonowe.
W strefie dla dzieci #KupujŚwiadomie edukowaliśmy młodych konsumentów m.in. w zakresie pochodzenia produktów. Liczne zabawy i konkursy nt. zdrowej diety umilały czas najmłodszym w strefie „Programu dla szkół” z gościnnym udziałem Chrumasa – ambasadora zdrowego odżywiania.
Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom Festiwalu Polskiej Żywności i zapraszają do udziału w kolejnych wydarzeniach związanych z kampanią #KupujŚwiadomie.
źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|