Nalewki – koronny polski produkt lokalny
Ekspertem i gościem jednocześnie będzie Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, znawca polskiej kuchni, ekspert i juror w licznych konkursach kulinarnych i nalewkarskich. Porozmawiamy o tym, czym jest prawdziwa nalewka, a co nią nie jest.
- Zapytamy o rodzaje nalewek i ich najważniejsze cechy. Poruszymy kwestie dzisiejszej pozycji nalewek na rynku i w polskiej kulturze. Spytamy o to, kto dzisiaj para się sporządzaniem nalewek, jak popularny jest to obecnie produkt, jakie obserwujemy rynkowe trendy i czy nalewka jest produktem konkurencyjnym w stosunku do innych trunków? - informują organizatorzy. - Nie ominiemy trudnych tematów - legislacji, wymogów dotyczących wytwarzania i tego jakie są perspektywy rozwoju dla tego produktu lokalnego. Spytamy czy nalewka doczeka się „rozluźnienia przepisów”, czy może skazana jest na dalszą „drogę pod górkę”. Poruszymy także kwestie dietetyczne, porozmawiamy o nalewkach leczniczych i deserowych, a także spytamy o popularne w Polsce konkursy nalewkarskie – o to, na czym polegają i kto bierze w nich udział.
Spotkanie o nalewkach zakończy dyskusja, a także szybkie pytania do Gościa - oczywiście będą to pytania o nalewki.
20 odcinek cyklu ROW On-line odbędzie się w czwartek, 19. września 2024 r., o godzinie 10:00. Temat to „Nalewki – koronny polski produkt lokalny”. Przewidywany czas trwania spotkania to ok. 2 h, w tym krótka przerwa oraz sesja pytań i odpowiedzi.
Na spotkanie, które jest także szkoleniem trzeba się zapisać TUTAJ:
Rekrutacja prowadzona będzie do dnia 17.09.2024 r. O zakwalifikowaniu na szkolenie decydować będzie kolejność zgłoszeń. Szkolenie jest bezpłatne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|