"Polski drób łączy pokolenia" - relacja z wydarzenia

Organizatorem wydarzenia była Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Głównym założeniem projektu była promocja polskiego drobiu wśród uczestników wydarzenia i uświadamianie odbiorców o wartościach smakowych i odżywczych polskiego mięsa drobiowego.
Na specjalnie na tę okazje przygotowanym stoisku zorganizowano pokaz kulinarny, prowadzony przez profesjonalnego szefa kuchni, połączony z degustacją potraw z polskiego drobiu.
W drugiej części stoiska przeprowadzono warsztaty kulinarne dla dzieci, prowadzone przez profesjonalnych szefów kuchni, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Samodzielnie przygotowywane potrawy sprawiały radość dzieciom, ale dały też możliwość pokazania najmłodszym, w jaki sposób mogą samodzielnie wykorzystać mięso drobiowe w swojej codziennej diecie.
Na odwiedzających czekał również profesjonalny dietetyk, który udzielał cennych informacji na temat zalet spożywania mięsa drobiowego.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się także przeprowadzana wśród odbiorców ankieta, której tematyka dotyczyła zwyczajów żywieniowych konsumentów, ze szczególnym uwzględnieniem polskiego mięsa drobiowego. Każdy z uczestników ankiety miał okazję otrzymać gadżet kulinarny, opatrzony logo projektu.
Wydarzeniem towarzyszącym prowadzonym działaniom promocyjnym był konkurs kulinarny dla 40 kół gospodyń wiejskich, które przygotowały potrawy z wykorzystaniem polskiego drobiu. Każdy z uczestników otrzymał torbę z prezentami. Jury konkursowe wyłoniło 3 zwycięskie koła gospodyń wiejskich, które otrzymały nagrody pieniężne - vouchery na zakupy AGD (sfinansowane ze środków własnych Organizatora).
Zrealizowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|