KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Groch ozimy - ciekawa alternatywa

Opublikowano 26.09.2024 r.
Groch jest rośliną strączkową należącą do rodziny bobowatych. Znajduje szerokie zastosowanie zarówno w gospodarstwach rolnych (m.in. jako wartościowy dodatek do pasz czy nawóz), jak i w kuchni. Uprawa bobowatych jest obecnie popierana i szeroko promowana jako cenne, rodzime źródło pełnowartościowego białka.

Ale w gospodarstwach rolnych powinna znaleźć swoje zasłużone miejsce w zmianowaniu także ze względu na przyczynianie się do odbudowy prawidłowej struktury gleby. Do uprawy na podłożach słabszych i przepuszczalnych zalecane są w szczególności odmiany zimujące. Wiadomo, że przy przestrzeganiu kilku zasad agrotechnicznych plonują wtedy bardzo dobrze.

Do niedawna znaliśmy tylko jarą odmianę grochu. Jednak w ostatnich latach instytucje zajmujące się hodowlą roślin wyizolowały formy zimujące. Na poletkach demonstracyjnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach od jesieni 2018 roku corocznie eksponujemy przynajmniej jedną taką odmianę. Poznajemy i regularnie oceniamy specyficzne potrzeby agrotechniczne nowych form grochu. Poniżej przedstawiamy najlepiej sprawdzającą się na naszej glebie technologię produkcji.

Do uprawy grochu ozimego na poletkach demonstracyjnych zostało zastosowane nawożenie przedsiewne w ilości: CaO – 500 kg/ha pod uprawki pożniwne oraz N – 12 kg/ha, P2 O5 – 60 kg/ha, K2 O – 120 kg/ha przedsiewnie pod agregat uprawowy. Groch wysiewamy po 25.10 do 05.11. w obsadzie 100 szt./m2. W dniu siewu stosowany jest herbicyd doglebowy. Wiosną groch został zasilony azotem w ilości 40 kg/ha oraz mikroelementami w trzech zabiegach nalistnych. Aby zabezpieczyć rośliny przed chorobami grzybowymi i szkodnikami, wybraliśmy ochronę fungicydową i insektycydową w trzech terminach (w tabeli: T1, T2, T3) w odstępie około 10 dni.

Groch zimujący plonuje najwyżej ze wszystkich odmian grochu wysiewanych na poletkach demonstracyjnych. Plon odmian zimujących w porównaniu z formami jarymi jest wyższy od około 30% do 50%. Na jego wysokość największy wpływ mają: przebieg pogody, susza i upał w okresie tuż przed i w trakcie kwitnienia. Te czynniki w widoczny sposób redukują potencjalny zbiór.

Często można przeczytać w czasopismach rolniczych o niepowodzeniach w uprawie grochu ozimego i o niskim plonowaniu. A przyczynami problemów są najczęściej:

  • niewłaściwy, zbyt wczesny termin siewu – ustalenie optymalnego terminu wymaga obserwacji przebiegu pogody; nasiona należy wysiać w takim czasie, aby przed końcem wegetacji jesiennej rośliny zdążyły wytworzyć maksymalnie jedną parę liści właściwych, choć mogą zimować też w fazie liścieni
  • brak odchwaszczania jesiennego
  • zaniechanie ochrony insektycydowej
  • zbyt późne (po ruszeniu wegetacji wiosennej)
  • rozpoczęcie ochrony fungicydowej – wczesną wiosną rośliny atakuje czekoladowa plamistość, która w znaczący sposób potrafi zredukować plon grochu; ponadto ochronę fungicydową należy koniecznie kontynuować, aby nie dopuścić do porażenia roślin innymi chorobami
  • brak nawożenia mikroelementami – groch wymaga dostarczenia boru, molibdenu i cynku;
  • podczas oprysku mikroelementami warto również zastosować nawozy dolistne zawierające NPK w okresach krytycznych dla grochu, tj. przed kwitnieniem i po nim.

 

 
Rafał Balcerak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj