KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dynia – jesienny dostarczyciel witamin

Opublikowano 04.10.2024 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Choć „moda na dynię” powoli nabiera rozpędu w polskich kuchniach, wciąż wiele osób nie wykorzystuje zalet smakowych i zdrowotnych tego warzywa podczas przygotowywania posiłków. A szkoda. Warto sięgnąć po dynię zwłaszcza jesienią, kiedy jest na nią sezon. Jest tania, zdrowa i bardzo pożywna. Piszemy dlaczego warto spróbować i jakie ciekawe i zdrowe dyniowe potrawy możecie przygotować.

Dynia dla zdrowia

Dynia to warzywo łatwostrawne i działające odkwaszająco na organizm. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Delikatny pomarańczowy miąższ obfituje również w błonnik i dlatego warzywo to cenione jest w dietach odchudzających. Dynia zawiera także liczne karetonoidy, w tym bardzo istotny betakaroten, któremu przypisuje się też właściwości przeciwnowotworowe. Wzbogacenie codziennej diety o to warzywo zalecane jest często osobom borykającym się z cukrzycą, miażdżycą oraz nadciśnieniem.

Co ważne z dobrodziejstw dyni korzystać możemy jesienią i zimą.

We wrześniu i październiku dokonywane są jej zbiory, ale ponieważ świetnie się przechowuje dostępna jest również w miesiącach zimowych. Warto wiedzieć jak przechowywać ją w domu po zakupie.

Jak przechowywać dynię?

Kawałki warzywa najlepiej owinąć folią do przechowywania produktów spożywczych. Tak zapakowana dynia może „leżakować” w lodówce nawet 30 dni.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Świetnie sprawdza się jako główny składnik zup – kremów, różnego rodzaju zapiekanek. Można ją także wykorzystać przy pieczeniu chleba oraz przyrządzaniu risotto.

Skąd pochodzi dynia?

Na koniec ciekawostka o pochodzeniu dyni. Warzywo to pochodzi najprawdopodobniej z Meksyku. Stamtąd „przywędrowała” i zakorzeniła się w tradycji USA (zwłaszcza w kontekście Halloween). Nie oznacza to, że nie była popularna w Europie. Przepisy na potrawy z dyni (nazywanej często w tradycji Korbolem) znaleźć można polskich książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku.
 

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj