KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Mąka ze świerszczy w eko-żywności? KRIR mówi: NIE

Opublikowano 16.10.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Unia Europejska zamierza dodawać mąkę ze świerszczy do przetworzonej żywności ekologicznej - taki wniosek płynie z udostępnionej odpowiedzi Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej.

Samorząd rolniczy zwraca uwagę, że odnośnie substancji i środków chemicznych planowanych do użycia w procesach produkcji i przetwórstwa ekologicznego, rolnicy, nie są w stanie w pełni ocenić ich wpływu na jakość żywności ekologicznej, gdyż ich ocenę powinni przeprowadzić specjaliści w zakresie chemii.


- Natomiast, jako konsumenci i producenci żywności negatywnie oceniamy propozycję wprowadzenia możliwości stosowania mączki ze świerszczy jako dodatku do przetworzonej żywności ekologicznej - informuje Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego. 


Samorząd rolniczy cytuje uzasadnienie rozporządzenie, w którym zapisano, że „Mączka z ekologicznych świerszczy nie jest jeszcze produkowana, ponieważ nie ustalono szczegółowych zasad produkcji dla ekologicznych owadów; jednak kilku operatorów wykorzystało to źródło białka w ekologicznych produktach przetworzonych po uzyskaniu zezwolenia zgodnie z art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848 od państwa członkowskiego w celu promowania stosowania alternatywnych źródeł białka. Te ekologiczne produkty przetworzone powinny być nadal produkowane, w celu promowania stosowania alternatywnych źródeł białka w żywności. W związku z tym należy uwzględnić (...) mączkę ze świerszczy w części B załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.” 


- W Polsce brak tradycji spożywania produktów wytworzonych z owadów, w tym wypadku świerszczy. Nie znamy żadnych wyników badań, które oceniłyby wpływ takich produktów na zdrowie konsumentów, dla których jest do produkt nowy, którego nigdy dotychczas nie spożywali. Poza tym, dodatek mączki ze świerszczy do produktów ekologicznych może zniechęcić do korzystania z całej żywności ekologicznej, bo tego typu produkty, jak mączka ze świerszczy, w Polsce wzbudzą skrajne emocje - dodaje prezes Szmulewicz. - Mączka z owadów w postrzeganiu konsumentów kłóci się kompletnie z ideą rolnictwa ekologicznego, które ma być czymś naturalnym a nie opartym o przemysłową hodowlę owadów. 
KRIR uważa, że jeśli nawet tylko niektóre produkty ekologiczne będą zawierały dodatek z owadów, to konsumenci stracą zaufanie do wszelkich produktów ekologicznych. 


- Robiąc zakupy nie sposób przecież, przy każdym produkcie sprawdzać, co zawiera. W ten sposób, z powodu niepewności co do zawartości produktów ekologicznych, ich spożycie i sprzedaż zmaleje - dodaje prezes KRIR. - Dlatego wnosimy o nie wprowadzanie mączki ze świerszczy na listę składników, które mogą być stosowane do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.


Zdaniem samorządu rolniczego należy zadbać o rentowność polskich gospodarstw, w tym produkujących żywność ekologiczną, żeby zapewnić wystarczającą ilość produktów ekologicznych dla zainteresowanych konsumentów. Produkty ekologiczne nie mogą być mieszane z produktami o pochodzeniu przemysłowym, wprowadzanych tylnymi drzwiami przez koncerny i korporacje szukające niszy na rynku dla swoich produktów co jednocześnie doprowadzi do wyeliminowania tradycyjnego rolnictwa w UE.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj