KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Soi w Polce jest coraz więcej. Grochu też

Opublikowano 17.10.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Soja, groch i inne rośliny motylkowe lub też bobowate mają być polską alternatywą dla importowanego białka roślinnego, które przeznaczane jest do pasz dla zwierząt. Okazuje się, że popularność soi w Polsce rośnie. Grochu też uprawiamy coraz więcej. 

- W okresie od 2016 do 2023 roku – powierzchnia uprawy soi zwyczajnej zwiększyła się ponad blisko 7-krotnie (w 2023 r. wyniosła ok. 44,6 tys.). Ponadto plony z hektara zwiększyły się o ok. 40% w stosunku do przełomu XX i XXI w. Notowany wzrost zainteresowania uprawą soi spowodowany jest faktem, że szeroko pojęta praktyka z roku na rok coraz częściej sięga po wiedzę dotyczącą jej drogocennego wpływu nie tylko na żyzność i strukturę gleby, pozostawianie cennych resztek pożniwnych, ale przede wszystkim możliwość uzyskania zadowalającego plonu nasion, możliwości skarmiania zwierząt uszlachetnionymi nasionami soi w gospodarstwie własnym, jak i uniezależnienia europejskiej produkcji zwierzęcej od zewnętrznych producentów białka paszowego - poinformowali dr hab. inż. Anita Zaworska-Zakrzewska i dr hab. Sebastian Kaczmarek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach. 


Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, ze w 2017 roku w Polsce soją obsiane było 18,4 tysiące hektarów, aw 2023 roku było to 44,6 tysiąca hektarów. Groch w 2017 roku uprawiany był na 41 tysiącach hektarów, a w 2023 obsiano nim jużź 121 tysięcy hektarów. Przyrost jest więc znaczny.


Naukowcy biorą udział w inicjatywie pozwalającej na wdrożenia i prowadzenie praktycznych rozwiązań dotyczących stosowania lokalnych źródeł białka. Chodzi o program realizowany w ramach konsorcjum, którego Liderem jest CDR w Brwinowie, Oddział w Radomiu. Projekt realizowany jest w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


- Popularyzację uprawy soi stopniowo wspiera także duży postęp biologiczny. Z roku na rok w krajowych i europejskich rejestrach pojawiają się nowe odmiany. W UE zarejestrowanych odmian jest ponad 500, a w Polsce, w 2024 roku w Krajowym Rejestrze lista zamyka się na 42 odmianach, gdzie w roku 2012 było ich zaledwie 2. Jednak nie wszystkie odmiany dobrze plonują w naszych warunkach klimatycznych (Europy Środkowej). Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań w ramach Inicjatywy Białkowej COBORU oraz Programów Wieloletnich dotyczących zwiększenia wykorzystania krajowego źródła białka roślinnego (2010-2015; 2016-2020)wskazują, iż bardzo duże znaczenie dla uprawy nasion roślin bobowatych i soi, mają same odmiany, a także region ich uprawy - dodają badacze.


Naukowcy zwracają także uwagę, że w porównaniu z innymi krajowymi surowcami paszowymi nasiona soi mają trzy główne zalety takie jak: wysoka zawartość tłuszczu (ok. 20%), wyrównanie składu chemicznego oraz szerokie możliwości zastosowania – w tym także dobrze komponuje się z innymi bobowatymi jak i paszami rzepakowymi czy wywarami zbożowymi. Z tego właśnie względu krajowe nasiona soi NON-GMO okazują się pożądanym surowcem zarówno na rynku paszowym jak i są przydatnym rozwiązaniem dla zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach indywidualnych w warunkach chowu ekstensywnego i ekologicznego. 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj