WHO: jedzmy nawet 2 jajka dziennie

Jaja to produkt wręcz idealny, rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Jajo jest bombą witaminową i mineralną, zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety.
- Wieloletnie badania naukowe nad wpływem jaj na nasze zdrowie mocno zmieniły opinię społeczeństwa na temat tych naturalnych produktów. Przez ostatnie lata jaja cierpiały z powodu wielu niesłusznych doniesień – dziś są zalecane i przez lekarzy i dietetyków. Sprzyja im tez rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym co jedzą. Niepodważalna jest ich wysoka wartość odżywcza i prozdrowotne właściwości, dlatego: „Jedzmy jaja. Nawet codziennie” - podkreślają przedstawiciele Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
W Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych. W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.
- Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu. A zdaniem kardiologów mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów - dodają przedstawiciele KIPDiP. - Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą. Zdaniem fińskich naukowców jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią.
Tak więc jedzmy jaja! Korzystajmy, bo to pyszne i zdrowe białko zwierzęce, które na dodatek jest stosunkowo tanie. Jedzmy jaja!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|