KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

WHO: jedzmy nawet 2 jajka dziennie

Opublikowano 19.10.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
W październiku obchodzony jest Światowy Dzień Jaj. To dobra okazja, by przypomnieć, że jaja są jednym z najtańszych produktów zawierających znakomitej jakości białko zwierzęce. Warto też przypomnieć, że spory wokół jedzenie, czy też niejedzenia jaj trwają od lat., Raz pojawiają się stwierdzenie, że jaja nie są szczególnie zdrowe, a potem wahadło ,,konsensusu naukowego'' przechyla się jednak na korzyść tych znakomitych produktów. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. 

Jaja  to produkt wręcz idealny, rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Jajo jest bombą witaminową i mineralną, zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety.


- Wieloletnie badania naukowe nad wpływem jaj na nasze zdrowie mocno zmieniły opinię społeczeństwa na temat tych naturalnych produktów. Przez ostatnie lata jaja cierpiały z powodu wielu niesłusznych doniesień – dziś są zalecane i przez lekarzy i dietetyków. Sprzyja im tez rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym co jedzą.  Niepodważalna jest ich wysoka wartość odżywcza i prozdrowotne  właściwości,  dlatego: „Jedzmy jaja. Nawet codziennie” - podkreślają przedstawiciele Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.  


W Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych. W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.


- Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu. A zdaniem kardiologów mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów - dodają przedstawiciele KIPDiP. - Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą. Zdaniem fińskich naukowców jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią.

Tak więc jedzmy jaja! Korzystajmy, bo to pyszne i zdrowe białko zwierzęce, które na dodatek jest stosunkowo tanie. Jedzmy jaja!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj