KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Na czym oszukują nas w handlu żywnością?

Opublikowano 30.10.2024 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała, że największymi przewinami wszystkich części łańcucha ,,od pola do stołu'' są: wydłużanie dat minimalnej trwałości lub terminów przydatności do spożycia, fałszywe deklarowanie ekologicznego pochodzenia produktu, nieszczelność opakowania i brak identyfikowalności pochodzenia produktu. Jak często takie nieprawidłowości się zdarzają? Okazuje się, że często...

Jak poinformowano podczas konferencji prasowej, Małopolski Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w ramach tzw. kontroli ,,od pola do stołu" stwierdził nieprawidłowości w połowie ze 143 podmiotów związanych z obrotem żywnością. To m.in. wydłużanie terminów przydatności do spożycia czy nieszczelne opakowania produktów.

- Inspekcja prowadzi kontrole od pola do stołu – czyli u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach, hurtowniach i sklepach. Towarzyszy zatem na całym etapie produkcyjnym – przypomniała kierownik Wydziału Kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie.

W ramach kontroli planowych, realizowanych na rynku krajowym, zweryfikowano działalność łącznie 143 podmiotów na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych. Nieprawidłowości stwierdzono niemal w 50% kontrolowanych podmiotów (dokładnie w 71 podmiotach).

- Wśród nieprawidłowości związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym konsumentów są: wydłużanie dat minimalnej trwałości lub terminów przydatności do spożycia (np. w oznakowaniu jaj spożywczych), fałszywe deklarowanie ekologicznego pochodzenia produktu, nieszczelność opakowania, brak identyfikowalności pochodzenia produktu - poinformowano. - Każdy konsument powinien kupować świadomie. Zachęcamy do dokładnego czytania etykiet.

Na opakowaniach produktów spożywczych musi być m.in. wykaz składników, data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, informacje o procesach technologicznych, jakim produkt został poddany.

Zdaniem inspektorów, każdy, kto zauważy problemy z jakością oferowanych w sklepach produktów powinien zwrócić uwagę na ten fakt obsłudze sklepu.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj