Co wiemy o sorgo?
Jak poinformował Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, sorgo (Sorghum bicolor) jest gatunkiem zboża należącym do rodziny wiechlinowatych. Jego produkcja na świecie znajduje się na 5 miejscu. W Azji i Afryce ma szczególne znaczenie w żywieniu ludzi, natomiast w Ameryce uprawiania jest głównie jako pasza dla zwierząt. W Europie roślina ta uprawiana jest na mniejszą skalę, a w Polsce szacuje się, że została wysiana na blisko 9 tys. ha, z czego około 2 tys. ha stanowi uprawa na ziarno, reszta przeznaczona jest na kiszonkę. W stosunku do poprzednich lat uprawa sorga ma tendencje wzrostową.
Jak poinformowano: Sorgo pod wieloma względami jest bardzo podobne do kukurydzy. Zarówno pod względem wyglądu, fizjologii rozwoju, agrotechniki, jak i kierunków wykorzystania.
Kluczowe informacje dotyczące uprawy sorga:
• Wysiew wykonuje się w momencie, gdy gleba ogrzeje się do 14-16oC, zwykle po 15 maja,
• Bardzo dobrze sobie radzi na słabszych glebach. Najlepiej rozwija się na glebach lekkich i piaszczystych o dobrej przepuszczalności,
• Relatywnie małe wymagania pokarmowe, nadmiar azotu może powodować wyleganie lub wydłużenie wegetacji,
• Zwalczanie chwastów wykonuje się głównie przed siewem lub przed wschodami,
• Ma bardzo głęboki system korzeniowy, dobrze sobie radzi podczas suszy, roślina ma małe wymaganie wodne.
• Zbiór na ziarno odbywa się odpowiednio ustawionym kombajnem zbożowym.
foto: WIORiN Poznań Adam Krzyżański, Magdalena Małecka, Barbara Synoradzka
źródło: http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkpopolskie
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|