NASA: miód jest idealny dla astronautów
Z tego też powodu Polska Izba Miodu przygotowała kilka ciekawych faktów o miodzie. Bowiem miód to nie tylko powszechny przysmak, to jak się okazuje jedyny pokarm na Ziemi, który zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze pozwalające człowiekowi przetrwać. W ekstremalnych warunkach można przeżyć, jedząc tylko miód, który dostarcza witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów oraz antyoksydantów.
- Nie może więc zaskakiwać, że NASA uznała miód za idealny produkt spożywczy dla astronautów. Nie tylko dostarcza on energii, ale także pomaga w walce z infekcjami, co jest szczególnie istotne w kosmicznych warunkach. Miód ma także swoje niezwykłe powiązane z kosmosem sekrety. W badaniach znaleziono w nim bowiem cząsteczki... pyłu kosmicznego, co sprawia, że każdy słoik miodu może kryć w sobie odrobinę historii Wszechświata! - poinformowała Polska Izba Miodu.
Co ciekawe, miód zmienia swoje właściwości w zależności od sposobu przechowywania. Aby zachować jego cenne właściwości, najlepiej trzymać go w szklanych lub drewnianych pojemnikach, unikając miedzi i metalu.
Polska Izba Miodu podkreśla, że jest ogromny potencjał wykorzystania miodu w medycynie. Leczniczy miód manuka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a niektóre rodzaje miodu okazują się skuteczniejsze niż antybiotyki w walce z infekcjami, chociażby takimi jak MRSA. W obliczu rosnącej odporności bakterii na antybiotyki, miód staje się jednym z najcenniejszych naturalnych skarbów XXI wieku. Nie brakuje mu też niezwykłych właściwości, jak... halucynogenna moc miodu, który w Nepalu pozyskiwany jest z rododendronów i wykorzystywany w celach rytualnych. Warto jednak zachować ostrożność przy jego spożyciu.
- Miód powstaje nie tylko z nektaru – pszczoły mogą wytwarzać go również ze spadzi, czyli słodkiej wydzieliny owadów żerujących na roślinach. To właśnie z tego surowca powstaje miód spadziowy, który wyróżnia się bogactwem minerałów i ciemniejszą barwą. Wiele osób ceni ten rodzaj miodu za jego unikalny smak i właściwości zdrowotne - przypomina Przemysław Rujna Sekretarz Polskiej Izby Miodu..
Produkcja miodu to nie lada wyczyn. Aby wytworzyć około pół kilograma miodu, pszczoły muszą odwiedzić aż 2 miliony kwiatów! Jedna pszczoła przez całe życie produkuje zaledwie 1/12 łyżeczki miodu, co ukazuje, jak wiele wysiłku te małe stworzenia wkładają w produkcję naszego złotego nektaru. Pszczeli ul to nie tylko grupa owadów, to jeden wielki "superorganizm". Pszczoły w ulu pracują w takim zgraniu, że naukowcy zaczęli postrzegać je jako jeden organizm, który działa jak złożony system nerwowy – każda pszczoła ma swoją funkcję, a razem reagują na zmiany w środowisku i chronią ul, tak jakby miały wspólny mózg!
Z informacji przekazanych przez Polską Izbę Miodu dowiadujemy się także, że pszczoły komunikują się ze sobą za pomocą tańca, znanego jako „wiggle dance”, dzięki czemu potrafią precyzyjnie wskazać lokalizację kwiatów pełnych nektaru. Te owady mają także niezwykłe zdolności, jeśli chodzi o odczytywanie czasu; potrafią zapamiętywać, kiedy kwiaty są najbogatsze w nektar. Co więcej - pszczoły mogą nawet przewidywać pogodę! Ich zachowanie, takie jak niechęć do opuszczania ula przed burzą, może stanowić pewniejszą zapowiedź pogody niż prognozy meteorologiczne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|