W święta nie może zabraknąć miodu na stole – 2 przepisy

- Miód od wieków jest symbolem ciepła i obfitości, dlatego tak pięknie wpisuje się w bożonarodzeniowe tradycje - mówi Przemysław Rujna, Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu. - Jego wyjątkowy aromat i naturalna słodycz wzbogacają świąteczne potrawy, od pierników po wigilijne napoje. Warto pamiętać, że miód dostępny na rynku, niezależnie od pochodzenia, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Jeśli spojrzymy na skład miodu to ze względu na obecność przeciwutleniaczy takich jak flawonoidy i polifenole oraz dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym zimą jest niezastąpiony.
Podczas Świąt miód przywołuje nie tylko smaki, ale i symbole. Naturalne świece z wosku pszczelego wprowadzają ciepły, świąteczny klimat i nawiązują do natury. Świece te nie tylko pięknie wyglądają, ale także wydzielają delikatny, miodowy zapach, który wzbogaca świąteczną atmosferę. W niektórych regionach Polski tradycją jest spożywanie opłatka polanego miodem jako pierwszego dania wigilijnego. Ten prosty rytuał symbolizuje wzajemną życzliwość i słodycz relacji rodzinnych.
Rola miodu wykracza jednak daleko poza kuchnię. Jest idealnym prezentem – symbolem zdrowia, elegancji i troski. Obdarowywanie miodem to piękna tradycja, która łączy w sobie troskę o zdrowie bliskich z elegancją naturalnego produktu. Wybierając miód na prezent, warto zwrócić uwagę na różnorodność dostępnych rodzajów – od klasycznych, takich jak gryczany czy lipowy, po miody z dodatkami, np. z malinami czy imbirem. Coraz większą popularnością cieszą się także miody premium, takie jak miód manuka, które stanowią ekskluzywny i wartościowy upominek.
Polska Izba Miodu proponuje do wypróbowania dwa przepisy potraw, które mogą zagościć na naszych stołach nie tylko od święta.
Śledzie z miodem
5 szt śledzi a’la matias
100 g musztardy francuskiej (z ziarnami), 50 g musztardy dijon
300 g cebuli (małe pocięte w ósemki)
150 ml miodu
3 łyżki octu winnego
150 ml oleju słonecznikowego
Śledzie namoczyć przez godzinę w wodzie (po pół godziny wymienić) . Cebulę zalać olejem i wstawić do piekarnika na 30 minut (160 stopni), mieszać co jakiś czas. Wystudzić, dodać ocet, miód, musztardę. Pokroić śledzie i dodać do zalewy. Zostawić na 12 lub 24 godziny.
Miodowa glazura na warzywach
1 kg warzyw korzeniowych - marchew, burak, pietruszka, seler, por, batat
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1/2 łyżki posiekanego czosnku
1/2 łyżki świeżego, drobno pokrojonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę lub plasterki. W dużej misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy. Rozkładamy na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem tak, aby tworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 - 60 min, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|