Powrót do tradycji: Święta w harmonii z naturą i świadomą konsumpcją
Tradycja i nowoczesność, czyli prezenty prosto z serca
Tradycje świąteczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowią nie tylko piękny element kultury, ale także przypomnienie o wartościach, które są istotne w naszym życiu. Wśród tych wartości wyróżniają się bliskość rodziny, wspólne chwile, czy radość z prostych rzeczy. W tym roku warto wrócić do tradycyjnych sposobów świętowania, które nie wymagają od nas wydawania dużych sum pieniędzy, a przy tym pomogą wspólnie dbać o środowisko naturalne. Zamiast kupować masowo produkowane prezenty, które często lądowałyby na dnie szafy, warto postawić na prezenty typu handmade. Osobiste upominki, takie jak własnoręcznie wykonane świece, słoiki z domowym dżemem, czy ręcznie robione ozdoby choinkowe, mają nie tylko wartość sentymentalną, ale także pozwalają na wykorzystanie naturalnych materiałów. W ten sposób możemy wspierać lokalnych rzemieślników i producentów, a także zmniejszać nasz ślad węglowy.
Mniejsza konsumpcja, czyli jak przygotować tradycyjne potrawy świąteczne i być eko?
Również w kwestii kulinarnej warto wrócić do prostoty i sezonowości. Przygotowywanie potraw z lokalnych, świeżych składników nie tylko wspiera okolicznych rolników, ale także pozwala nam cieszyć się autentycznymi smakami i aromatami. Warto odkrywać tradycyjne przepisy, które może znały nasze babcie, a które z biegiem lat zostały zapomniane. Może to być doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną, dzieląc się wiedzą i wspólnie odkrywając smaki przeszłości. Warto również odejść od tradycyjnego przygotowywania zbyt wielu potraw, które często po świętach lądują w koszu na śmieci. Uświadomienie sobie, że nie potrzeba aż takiej ilości jedzenia, aby święta były nadal magiczne, pozwoli nie tylko zaoszczędzić nasze pieniądze i czas, ale i skutecznie dbać o środowisko naturalne.
Zakorzenione w tradycji, czyli kobiety, które wiedzą, jak dbać o planetę
Współczesna wieś bardzo różni się od tej, którą pamiętają nasi dziadkowie – za dawnych lat, nie gotowało się obiadu w 1 dzień Świąt Bożego Narodzenia, a konsumowało się wszystko to, co pozostało z Wigilii. Wszystko to po to, by nie marnować jedzenia – mówi Pani Agata Chmura, edukator ekologiczny w ośrodku Caritas w Myczkowcach na Podkarpaciu.
Kiedy przyjechałam w Bieszczady wiele lat temu, moją szczególną uwagę przyciągały piękne, bujne i dzikie rabaty kwiatowe. Niestety dziś giną one w oczach, na rzecz równo przystrzyżonych trawników oraz szpalerów z – tak popularnych w naszym kraju tui szmaragdowych – dodaje Pani Agata.
Postanowiłam, że trzeba działać na rzecz ochrony środowiska naturalnego i przeciwko nadmiernemu konsumpcjonizmowi. Żeby nakłonić do współpracy miejscową ludność stworzyliśmy projekt „Ogród Moda – Dochód Uroda”, w którym staraliśmy się pokazywać ludziom, jak piękne i pożyteczne są ogrody naturalne.
Natomiast w ramach programu Zakorzenione zorganizowałam 10 liderek, które postanowiły wspólnie działać na rzecz ekologii i przeciwko marnotrawieniu żywności – mówi z nieukrywaną pasją Pani Agata.
Ciekawą inicjatywą były również warsztaty Zero Waste, podczas których kucharz pokazał wszystkim, jak wykorzystać pozostałości produktów spożywczych. Niewielu ludzi wie, że z natki marchewki można przygotować pyszny i wartościowy koktail, a z liści rzodkiewki zielone pesto. To takie proste, a jednocześnie tak wszystkim potrzebne – podsumowuje Pani Agata.
Podsumowanie
W obliczu globalnych wyzwań związanych z ochroną środowiska, mniejsza konsumpcja staje się nie tylko trendem, ale koniecznością. Zmiana podejścia do świąt, aby były one bardziej ekologiczne, przynosi korzyści nie tylko nam, ale także przyszłym pokoleniom. Powracając do tradycji, możemy odkryć na nowo radość z prostoty i bliskości z naturą. W te święta, zamiast gonitwy za nowymi gadżetami, spróbujmy skupić się na tym, co najważniejsze: rodzinie, miłości i tradycji. Niech nasze serca będą pełne radości, a nasze działania świadome i zrównoważone. To może być piękny krok w stronę lepszej przyszłości, w której święta będą czasem prawdziwej magii, a nie konsumpcyjnej gorączki. Niech te święta będą więc czasem bliskości, refleksji i powrotu do korzeni. Zadbajmy o siebie nawzajem i o naszą planetę. Bo to, co naturalne i prawdziwe, zawsze jest piękne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|