Szukasz naturalnego lekarstwa na przeziębienie? Zajrzyj do swojej kuchni!

Pamiętaj, że domowe specyfiki będą dużo łagodniejsze nie tylko dla Twojej wątroby, żołądka, ale i dla całego organizmu.
Jeżeli jednak po kilkudniowej kuracji naturalnymi sposobami, Twój stan nie ulegnie poprawie – udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.
Domowe sposoby na przeziębienie
Zajrzyj teraz do swojej kuchni i sprawdź, co masz pod ręką. Na pewno czekają na Ciebie same skarby polskiego ogrodu.
CZOSNEK
Nie znamy lepszego antybiotyku dostępnego w każdej kuchni niż czosnek. Można użyć go do niemal wszystkiego i zażywać w każdej postaci.
Najbardziej popularny w polskich domach jest syrop z czosnku i cebuli (o której za chwilę powiem więcej).
Wyciśnięty czosnek to lekarstwo także na pierwsze stadium opryszczki wargowej. Jeżeli czujesz, że zaczyna się swędzieć, ale jeszcze nie pojawił się bąbel, połóż wyciśnięty czosnek na swędzące miejsce i odczekaj chwilę.
Taki kompres nałożony odpowiednio wcześnie może zdziałać cuda, a opryszczka nie pojawi się na Twojej wardze.
CEBULA
Znienawidzona przez wielu potomnych, ale to kolejny antybiotyk dostępny w naszej kuchni i to bez recepty. Posiada substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, która poprawia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem.
Najlepiej wykonać z niej syrop i pić 3 razy dziennie. Natomiast w lecznictwie cebula wykorzystywana jest także w formie kompresów na oparzenia, odmrożenia, trądzik czy hemoroidy. Przepis na syrop z cebuli znajdziesz TUTAJ.
ZIOŁOWA INHALACJA
Zajrzyj do swojego ogrodu albo popatrz na swój parapet w kuchni. Jakie zioła masz akurat pod ręką? Użyj ich.
Do inhalacji najczęściej polecany jest rumianek, albo majeranek, który wystarczy zalać wrzącą wodą, a następnie taki napar wdychać przez kilka minut. Powinno to rozszerzyć naczynia krwionośne, dlatego jest jednym z lepszych domowych sposób na katar.
ZIOŁOWE NAPARY
Picie ziół w rozsądnych ilościach na pewno nie zaszkodzi, a może wspomóc proces regeneracji organizmu.
Kiedy dopadają Cię pierwsze symptomy przeziębienia, zaparz sobie majeranek. Ma niesamowite właściwości lecznice. Działa nie tylko na katar, ale także na zatoki, kaszel czy nawet bóle brzucha.
Z majeranku możesz wykonać również maść na noc ułatwiającą dziecku oddychanie albo napar do inhalacji.
MIÓD
Miód to nieodłączny element zdrowej kuchni. Może sami macie pasiekę albo wasz sąsiad hoduje pszczoły? Pamiętajcie, że miód powinien być kupowany od zaufanego pszczelarza.
Nigdy nie decydujcie się na miody dostępne w marketach!
Miód nie tylko goi rany, wzmacnia serce, ale także ma właściwości antybakteryjne, dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety, albo chociaż wspomóc nim leczenie przeziębienia.
Z miodu można zrobić płukankę na bolące gardło: wystarczy dodać go do zaparzonej szałwii lekarskiej. Miód można dodawać do syropu cebulowego na kaszel, czy do soku z pokrzywy. Taki trunek jest idealny na wzmocnienie organizmu.
ROSÓŁ
Każda Pani Domu potrafi przyrządzić zdrowy, smaczny rosół dla swojej rodziny. Ty na pewno też!
Rosół od dawna uważany był za jednej z najlepszych antybiotyków robionych samodzielnie, w domowych warunkach. Wspomaga leczenie infekcji, pomaga w odkrztuszaniu i ma działanie przeciwzapalne.
Warto jednak pamiętać, że rosół nie jest polecany dla niemowląt ani przy gorączce. Trzeba uważać, aby nie odwodnić się, a rosół nie nawadnia organizmu, w taki sposób jak zrobi to woda czy elektrolity, które przy gorączce ubywają z organizmu w zastraszającym tempie.
Zanim więc kolejny raz sięgniesz po tabletkę czy syrop z apteki, zajrzyj do swojej kuchni i poszukaj tam naturalnych antybiotyków. Na pewno masz je pod ręką.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|