Koper włoski, czyli fenkuł jako roślina lecznicza

1. Koper włoski łagodzi stany zapalne gardła
Dolegliwość: ból gardła, stan zapalny gardła, obrzęk gardła
Naturaliści zalecają płukanie jamy ustnej herbatką z nasion kopru włoskiego. By efekt był silniejszy, dobrze jest zrobić intensywną, dosyć mocną herbatkę. Najlepiej 2–3 łyżeczki nasion zalać wrzątkiem, pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem do zaparzenia i potem letnim płynem płukać gardło kilka razy w ciągu dnia. Taka płukanka może być stosowana zarówno przez dorosłych jak i dzieci, bowiem dobrze łagodzi stan zapalny i obrzęk gardła.
2. Koper na trawienie i na nieprzyjemny zapach z ust
Dolegliwość: nieprzyjemny zapach z ust, kłopoty z trawieniem
Naturalna medycyna w Azji zalecała po posiłkach żucie nasion kopru, by ułatwić organizmowi trawienie jedzenia, ale także by usunąć nieprzyjemny zapach z ust.
3. Koper dla dbających o linię
Fenkuł powinien znaleźć się w diecie osób dbających o zgrabną sylwetkę. To mało znane warzywo wiąże tłuszcz w jelicie i dzięki temu trójglicerydy kwasów tłuszczowych nie mogą odkładać się w nadmiarze na brzuchu, biodrach, udach i pośladkach. Koper włoski z kolei dobrze likwiduje także gąbczastą tkankę wokół pępka, która – jak podkreślają niemieccy naturaliści – jest objawem nadmiernego gromadzenia się wody, a nie tkanką tłuszczową.
4. Herbatka z kopru włoskiego na laktację
Już od czasów Hipokratesa medycyna naturalna zalecała kobietom karmiącym picie herbatek z kopru włoskiego. Taki napar miał pobudzić laktację i sprawić, że pokarmu dla potomstwa nie będzie brakować. Jak przygotować herbatkę? Wystarczy trochę nasion (około łyżeczki) zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Pić 2–3 szklanki dziennie, zastępując nią inne napoje. Herbatkę można dosłodzić miodem lub wzbogacić sokiem owocowym.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |