KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Koper włoski, czyli fenkuł jako roślina lecznicza

Opublikowano 12.01.2025 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Poznaliśmy koper włoski, czyli fenkuł jako roślinę, która bardzo dobrze sprawdzi się w codziennej pielęgnacji urody. Teraz chcemy zobaczyć, jak możemy ją wykorzystać, by pomagała leczyć różne dolegliwości. Powiadamy, kiedy warto sięgnąć po koper i skorzystać z jego zdrowotnych walorów.  

1. Koper włoski łagodzi stany zapalne gardła

Dolegliwość: ból gardła, stan zapalny gardła, obrzęk gardła

Naturaliści zalecają płukanie jamy ustnej herbatką z nasion kopru włoskiego. By efekt był silniejszy, dobrze jest zrobić intensywną, dosyć mocną herbatkę. Najlepiej 2–3 łyżeczki nasion zalać wrzątkiem, pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem do zaparzenia i potem letnim płynem płukać gardło kilka razy w ciągu dnia. Taka płukanka może być stosowana zarówno przez dorosłych jak i dzieci, bowiem dobrze łagodzi stan zapalny i obrzęk gardła.

2. Koper na trawienie i na nieprzyjemny zapach z ust

Dolegliwość: nieprzyjemny zapach z ust, kłopoty z trawieniem
Naturalna medycyna w Azji zalecała po posiłkach żucie nasion kopru, by ułatwić organizmowi trawienie jedzenia, ale także by usunąć nieprzyjemny zapach z ust.

3. Koper dla dbających o linię

Fenkuł powinien znaleźć się w diecie osób dbających o zgrabną sylwetkę. To mało znane warzywo wiąże tłuszcz w jelicie i dzięki temu trójglicerydy kwasów tłuszczowych nie mogą odkładać się w nadmiarze na brzuchu, biodrach, udach i pośladkach. Koper włoski z kolei dobrze likwiduje także gąbczastą tkankę wokół pępka, która – jak podkreślają niemieccy naturaliści – jest objawem nadmiernego gromadzenia się wody, a nie tkanką tłuszczową.

4. Herbatka z kopru włoskiego na laktację

Już od czasów Hipokratesa medycyna naturalna zalecała kobietom karmiącym picie herbatek z kopru włoskiego. Taki napar miał pobudzić laktację i sprawić, że pokarmu dla potomstwa nie będzie brakować. Jak przygotować herbatkę? Wystarczy trochę nasion (około łyżeczki) zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Pić 2–3 szklanki dziennie, zastępując nią inne napoje. Herbatkę można dosłodzić miodem lub wzbogacić sokiem owocowym.

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj