KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przetwory owcze z mlekiem... krowim

Opublikowano 30.01.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Nie wszyscy lubimy przetwory mleczne z mleka koziego czy owczego. Najczęściej decydujemy się na nie wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie możemy spożywać mleka krowiego. Wyniki kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazują jednak, że zdarzają się wyroby owcze z... mlekiem krowim. Inspekcja radzi, na co zwracać uwagę przy zakupie takich produktów.

- Podczas kontroli sprawdzono czy informacje na etykietach o rodzaju używanego mleka są wiarygodne. Zweryfikowano również pozostałe elementy oznakowania oraz pobrano próbki do badań laboratoryjnych. Dodatkowo ocenie poddano cechy organoleptyczne wybranych produktów. Produktami priorytetowymi były: przetwory mleczne kozie, owcze oraz mieszane (kozie/owcze bez dodatku mleka krowiego), w tym: mleko, sery i serki oraz mleczne napoje fermentowane - poinformował IJHARS.

Jakość produktów kozich i owczych skontrolowano w 43 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 15 (34,9% skontrolowanych).
Pod względem cech fizykochemicznych kontrolą objęto 67 partii. Nieprawidłowości wykazano w 4 partiach (6%). Stwierdzono:
•    obecność mleka krowiego w serze deklarowanym jako „z mleka owczego”;
•    zaniżoną zawartość soli w serach w stosunku do deklaracji wskazanej w tabeli wartości odżywczej;
•    zawyżoną zawartość tłuszczu w mleku w stosunku do deklaracji podanej na opakowaniu.

- Kupując kozie lub owcze przetwory mleczne warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty określane jako „… z mleka owczego” lub „… kozi” itp. nie mogą zawierać mleka pochodzącego od innego gatunku zwierząt niż wskazany w nazwie. Komunikaty typu „100% mleka koziego” na takich produktach są błędne i nie powinny być stosowane - poinformował IJHARS.

Nazwy serów Feta oraz Halloumi są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP). Nazwy produktów zarejestrowane jako ChNP to nazwy, które mają najmocniejsze powiązania z miejscem geograficznym, w którym te produkty są wytwarzane. Cały proces technologiczny czyli produkcja, przetwarzanie i przygotowywanie takiego produktu odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym. 

- Nazw zarejestrowanych nie można zatem stosować dla przypadkowych produktów. Niedozwolone są również określenia nawiązujące do nazw zarejestrowanych, typu „a la Feta” „a la Halloumi”, w stylu Feta”, „jak Halloumi” itp - dodaje inspekcja.

Wygląda więc na to, że wybierając się do sklepu po zakupy spożywcze warto wziąć ze sobą dobre okulary, lub lupę i dokładnie czytać nie tylko daty przydatności do spożycia, ale i skład wszystkich produktów. Czy warto? Jeśli uświadomimy sobie, że od tego co jemy zależy nasze zdrowie to... warto bez wątpienia.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj