Producenci trzody potrzebują pomocy

Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej poparł wniosek Izby Rolniczej w Opolu dotyczący podjęcia działań wspierających producentów trzody chlewnej, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji ekonomicznej.
- Sektor produkcji trzody chlewnej od dłuższego czasu boryka się z poważnymi problemami wynikającymi z rosnących kosztów produkcji, niskich cen skupu, a także ograniczeń związanych z epidemią ASF i innymi czynnikami rynkowymi - zwraca uwagę Ryszard Borys, prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej. - Obecna sytuacja rolników prowadzących hodowlę trzody chlewnej jest dramatyczna — wzrastające koszty pasz, energii oraz usług weterynaryjnych sprawiają, że produkcja staje się nieopłacalna.
Samorząd rolniczy wie, że wielu rolników stoi przed koniecznością likwidacji stad i rezygnacji z dalszej działalności, co w konsekwencji może prowadzić do osłabienia krajowego sektora rolno-spożywczego i wzrostu uzależnienia od importu wieprzowiny.
- Mamy nadzieję, że nasz głos zostanie uwzględniony, a podejmowane działania przyczynią się do poprawy sytuacji rolników oraz stabilizacji rynku trzody chlewnej w Polsce - dodaje prezes DIR.
Cena żywca wieprzowego od kilku tygodni maleje, a Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa potwierdza, że w tygodniu między 20 i 26 stycznia obserwowany był dalszy spadek cen zakupu żywca wieprzowego zarówno średnio w UE, jak i w Polsce. Jak poinformował KOWR w tym czasie cena trzody chlewnej w Polsce w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 5,38 zł/kg, o 4% niższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 11,5% niższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 19% tańszy niż przed rokiem.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|