KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Wpływ targów żywności na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw

Opublikowano 07.03.2025 r.
Targi żywności są doskonałą okazją do spotkania przedstawicieli branży spożywczej z kraju i ze świata. Poza tym stanowią miejsce integracji, rozmów o rynku spożywczym, konferencji z liderami opinii czy spotkań z reprezentantami sieci handlowych. Jakie korzyści niesie za sobą uczestnictwo w renomowanym wydarzeniu branżowym na skalę międzynarodową?

 

Targi żywności w Warszawie

Jakie możliwości dają targi żywności WorldFood Poland? Przede wszystkim prezentowane są różne produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa, napoje, produkty mrożone, wyroby ekologiczne, mięsne, rybne, cukiernicze i nie tylko. Większość z nich pochodzi od lokalnych producentów, którzy chcą zaistnieć na rynkach międzynarodowych. Uczestnicy targów mogą dzięki temu zapoznać się z wyjątkowymi produktami, które jeszcze nie weszły na rynek. Promocja firm na targach umożliwia testowanie rynku pod kątem zapotrzebowania na nowoczesne technologie spożywcze, sprzęty do przetwarzania żywności i rozwiązania z zakresu pakowania i logistyki. Międzynarodowe targi tego rodzaju to pełen zakres ofert dotyczących branży spożywczej. Dlaczego małe i średnie firmy tak chętnie uczestniczą w targach żywności? Sprawdźmy!

Targi spożywcze a rozwój firm

Warto zauważyć, że międzynarodowe targi spożywcze to okazja dla przedsiębiorców do spotkania z partnerami biznesowymi i budowania relacji, które mają spore znaczenie w tej branży. Wystawcy mogą zaprezentować swoje wyroby przed wieloma osobami, w tym potencjalnymi dystrybutorami i klientami! Jeśli firma dopiero wchodzi na rynek, uczestnictwo w targach branżowych pozwala zdobyć cenne opinie i zwrócić uwagę na swoje rozwiązania. Uczestnicy targów podkreślają, że w trakcie takiej imprezy zdobyli ważnych partnerów biznesowych. 

Co jeszcze zyskują mniejsze firmy? Najważniejsze korzyści z uczestnictwa w takich targach to:

  • Rozpoznawalność i poszerzenie sieci kontaktów
  • Możliwość ekspansji na nowe rynki
  • Poznanie oferty konkurentów i porównanie jej ze swoją
  • Szukanie źródeł surowców, które pozwolą ograniczyć koszty i skrócić łańcuch dostaw
  • Poznanie strategii działań konkurencji

Dla mniejszych firm jest to szczególna szansa na poszerzenie wiedzy, nawiązanie kontaktów z klientami i zdobycie kontrahentów! Targi spożywcze to wydarzenie, które otwiera drzwi małej firmie i może być początkiem jej prężnego rozwoju.

Wsparcie dla mniejszych firm

Czym wyróżniają się targi w kontekście mniejszych i średnich firm? Nie bez znaczenia jest pomoc organizatorów w organizacji czy nawet rezerwacji hotelu oraz pomoc w wyborze stanowiska i zabudowy. Takie wsparcie może być nieocenione dla firmy niedoświadczonej, która dopiero rozpoczyna swoją działalność.

Podsumowując, warto zauważyć, że na targach żywności z pewnością poznamy najnowsze trendy w branży spożywczej. W trakcie konferencji, dyskusji i warsztatów eksperci dzielą się zdobytą wiedzą o nowoczesnych technologiach, preferencjach konsumentów, czy też innowacyjnych rozwiązaniach z zakresu zrównoważonego rozwoju. Nic więc dziwnego, że coraz większe grono przedsiębiorców z segmentu małych i średnich firm tak chętnie uczestniczy w międzynarodowych targach spożywczych!

artykuł sponsorowany