KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kto zapłaci za dobrostan zwierząt?

Opublikowano 24.04.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Czy konsumenci unijni są gotowi na to, by płacić więcej za produkty odzwierzęce z hodowli, gdzie utrzymywany jest dobrostan zwierząt? Ile będzie kosztować przejście z systemu klatkowego na bezklatkowy i czy mieszkańców Unii Europejskiej  będzie na takie produkty stać? O tym rozmawiano podczas ostatniego posiedzenia Europejskiej Platformy ds. Dobrostanu Zwierząt w Komisji Europejskiej.

W niektórych państwach chów bezklatkowy kur stanowi ona już 60% całkowitej produkcji, podczas gdy w innych zaledwie 20%. Podkreślono, że kluczową barierą w transformacji systemów utrzymania są kwestie finansowania,  struktury gospodarstw, społeczne oraz ograniczenia legislacyjne.

– Przejście na chów bezklatkowy nie wszędzie będzie możliwe, a szczególnie bez stabilnego finansowania. Brak opłacalności produkcji i brak perspektywy na realny zwrot z inwestycji jest przyczyną odmowy wsparcia kredytowego  banków – podkreślał Adam Drosio, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Dodatkowo wiele gospodarstw napotyka bariery prawne i społeczne, które uniemożliwiają adaptację istniejącej  infrastruktury, np. budowę wolier, mimo że producenci chcą i są gotowi dostosować się do podwyższonych wymogów dobrostanu.

Pojawiła się również kwestia realnego „płatnika” kosztów wdrożenia wyższych standardów. Choć 86% ankietowanych konsumentów w badaniach Eurobarometru deklaruje poparcie dla poprawy dobrostanu zwierząt, to według tego samego Eurobarometru jedynie 6% respondentów miało realny kontakt z gospodarstwem rolnym, co świadczy o bardzo niskim poziomie świadomości dotyczącej obecnych warunków produkcji. W pierwszej kolejności należy więc przeprowadzić kampanie informacyjną dla konsumentów odnośnie aktualnych wysokich standardach dobrostanu zwierząt oraz umożliwić zapoznanie się konsumentom z hodowlą zwierząt jaka odbywa się w gospodarstwach, gdyż tylko świadomy konsument jest w stanie zapłacić więcej przy kasie za produkt o wyższej jakości, chociaż jak pokazuje rynek również nie zawsze.

– Takim przykładem są produkty ekologiczne. Sytuacja na rynku w ostatnich 3 latach pokazuje że mimo wyższej jakości i wyższych standardów dobrostanu zwierząt, w sytuacji wzrostu cen produktów spożywczych spowodowanych inflacją oraz działaniami wojennymi na Ukrainie, konsumenci mocno ograniczyli zakup produktów ekologicznych na rzecz tańszych produktów konwencjonalnych. Dlatego w pierwszej kolejności trzeba mieć na uwadze zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego a  każde proponowane zmiany muszą być dostosowane do aktualnych realiów rynkowych  – zaznaczył Adam Drosio.

 Uczestnicy zgodzili się, że konieczne jest opracowanie wskaźników dobrostanu zwierząt, które będą obiektywne i będą obejmować istotne parametry dobrostanu zwierząt. Jednocześnie nie dyskryminując hodowli zwierząt o różnej skali. Wskaźniki dobrostanu zwierząt powinny być łatwo mierzalne i jednoznacznie interpretowane w krajach UE i na globalnym rynku.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj