KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pieczywo: na co zwracać uwagę przy zakupach?

Opublikowano 27.04.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wszyscy jemy pieczywo i każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj. Wiemy też, że chleb chlebowi nie równy. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zwraca uwagę na to, czego powinniśmy wymagać przy codziennych zakupach pieczywa. Na co należy zwrócić uwagę?

Nazwa powinna wskazywać rodzaj mąk użytych do wypieku.

- Warto pamiętać, że chociaż w chlebie pszennym głównym składnikiem jest mąka pszenna, dopuszczalny jest niewielki dodatek mąki żytniej. Analogicznie w chlebie żytnim możesz spodziewać się niewielkiego dodatku mąki pszennej - poinformowała inspekcja.

Koniecznie trzeba spojrzeć na wykaz składników, z których pieczywo jest przygotowane. Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników. Zakwas to nic innego jak tylko mąka i woda. 

- Wybierając chleb na naturalnym zakwasie, dostaniesz pieczywo produkowane bez dodatku syntetycznych kwasów - przypomina IJHARS.
Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z ciemnej mąki, zawierającej całe ziarno, łącznie z otrębami i zarodkiem. Dzięki temu jest bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Z kolei pieczywo białe jest wypiekane z mąki oczyszczonej, w której pozostawiono głównie skrobię. Nie kieruj się ślepo zasadą „im pieczywo ciemniejsze tym lepsze”. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny, kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego. Inne składniki zmieniające kolor pieczywa to: kurkuma, słody żytnie i pszenne, buraki, marchew, szpinak czy proszek z hibiskusa.

- Pamiętaj, każdy ma swoje własne wyobrażenie na temat idealnego chleba. Dla jednych będzie to zwarty, ciężki lekko kwaskowaty razowiec na zakwasie, dla innych puszysty, delikatny chleb pszenny na drożdżach - radzą inspektorzy.

Warto także sprawdzić, czy pieczywo jest świeże czy też przygotowane z mrożonego ciasta - informację o tym znajdziemy na etykiecie, a w przypadku chleba sprzedawanego luzem na wywieszce lub w innym dostępnym bezpośrednio miejscu.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj