KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Wycena wydajności pastwiska

Opublikowano 07.05.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Tereny pastwiskowe stanowią ponad 25% powierzchni UR na świecie. Odgrywają one ważną rolę w żywieniu zwierząt gospodarskich. Według GUS (2020 r.) powierzchnia UR w Polsce ogółem wynosiła 14,92 mln ha, w tym pastwiska trwałe 414 377 tys. ha. W bilansie paszowym polskich gospodarstw obserwuje się niekorzystne zmiany w użytkowaniu TUZ. Rolnicy nie mają przekonania do najbardziej efektywnego ekonomicznie sposobu wykorzystania terenów trawiastych, jakim jest wypasanie. 

Aby prawidłowo zaplanować wypas konieczna jest znajomość wydajności pastwiska (Fot. A. Budzyńska)
Spadek powierzchni pastwisk związany jest ze zmianami w sposobie żywienia bydła oraz zmniejszeniem pogłowia krów mlecznych na korzyść bydła mięsnego. Pastwiska odgrywają ważną rolę w żywieniu zwierząt gospodarskich. Przebywanie zwierząt na pastwisku wpływa na nie bardzo korzystnie. Prawidłowo wykorzystane pastwisko powinno dostarczać w ciągu wegetacji paszę systematycznie. Duże znaczenie odgrywa wybór odpowiedniego systemu wypasu oraz jego organizacja. Można wyróżnić następujące systemy wypasu:

  • wypas wolny,
  • wypas strzeżony,
  • wypas na uwięzi,
  • sposób dawkowania paszy,
  • sposób kwaterowy. 

Aby prawidłowo zaplanować wypas konieczna jest znajomość wydajności pastwiska. Wyrażamy ją w plonie zielonej masy, suchej masy lub w plonie białka. Ważny jest czas spasania jednej kwatery oraz czas odrostu na poszczególnych kwaterach.

Wydajność pastwiska w poszczególnych miesiącach okresu wegetacyjnego jest różna w stosunku do wydajności rocznej:

Miesiąc % rocznej wydajności

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

3

19

25

17

15

13

8

 

Na dobrych terenach wypasanych o średnich warunkach glebowych i klimatycznych, czas odrostu runi w poszczególnych rotacjach wynosi:
- I rotacja (kwiecień–maj) około 18–21 dni,
- II rotacja (czerwiec) około 20–24 dni,
- III rotacja (lipiec) około 22–30 dni,
- IV rotacja (sierpień) około 28–35 dni,
- V rotacja (wrzesień) około 35–42 dni.

Aby określić wydajność pastwiska stosuje się metody agrotechniczne i zootechniczne. Najczęściej stosowaną metodą agrotechniczną w Polsce jest metoda analityczna, zwana metodą Różyckiego. Wg tej metody przed rozpoczęciem wypasu na kwaterze za pomocą ramki o powierzchni 1 m2 losowo wybiera się miejsca, z których wycinamy i ważymy ruń pastwiska. Ilość pobranych prób zależy od powierzchni pastwiska.    

1 – średnią ilość zielonej masy wyliczamy ze wzoru:

gdzie:

m – średnia ilość zielonej masy na powierzchni 1 m2,

wz1– wzn – to waga poszczególnych wyciętych prób zielonki,

n – liczba losowo wybranych prób.

 

2 – wyliczamy następnie plon zielonej masy na powierzchni kwatery przed wypasem:

gdzie:

PZpW – plon zielonej masy na powierzchni kwatery,

m – średnia ilość zielonej masy na powierzchni 1 m2 ,

pk – powierzchnia kwatery

 

3 – po zakończeniu wypasu oceniamy pozostawione niedojady, losowo pobieramy próby zielonki i ważymy je:

gdzie:

m1– ilość pozostawionej po wypasie zielonki,

wn1 – wnn – to waga poszczególnych wyciętych prób niedojadów,

n – liczba losowo wybranych prób.

 

4 – wyliczamy następnie ilość pozostawionych niedojadów:

 

5 – Różnica między plonem zielonej masy na powierzchni kwatery przed wypasem (PZpW) a ilością niedojadów (PN) będzie plonem pobranym przez zwierzęta (PPpZ).

 

6 – wskaźnikiem określającym efektywność wykorzystania runi jest współczynnik wykorzystania pastwiska, który obliczmy ze wzoru:

Żeby było łatwiej, wyliczymy sobie to na przykładzie.

Przed wypasem z losowo wybranych miejsc o powierzchni 1 m2 zostały pobrane 4 próby o wadze 1,0 + 1,1 + 1,3 + 1,4 kg, liczymy średnią masę zielonki z 1 m2. Wyniosła ona 1,2 kg. Przyjmując powierzchnię kwatery 1,0 ha liczymy plon zielonki z tej powierzchni.

PZpW = 1,2 kg x 10 000 m2 = 12 000 kg =12 t zielonej masy.

Po zakończeniu wypasu pobieramy niedojady, liczymy średnią wagę, która wyniosła 0,40 kg i korzystając ze wzoru:

PN = 0,40 kg x 10 000 m2 = 4 000 kg = 4,0 t zielonej masy.

Plon pobrany przez zwierzęta wynosi 12 000 kg – 4 000 kg = 8 000 kg.

Na koniec wyliczamy współczynnik wykorzystania pastwiska:

 

Wykonując obliczenia przed i po każdym wypasie i dodając wyniki otrzymujemy plon zielonej masy za cały sezon wegetacyjny. Można podzielić pastwiska w zależności od ilości uzyskanej zielonki z 1,0 ha:

- słabe – poniżej 20 t,

- średnie – 20–30 t,

- dobre – 35–45 t,

- b. dobre – powyżej 45 t.

Można posłużyć się inną metodą agrotechniczną wg prof. Kostucha. W metodzie zootechnicznej (skandynawskiej) wydajność pastwiska wyliczana jest w oparciu o wyniki produkcyjne zwierząt. Omówiona wyżej metoda Różyckiego, najczęściej stosowana, pozwoli wyliczyć wielkość plonu zielonki w kolejnych rotacjach spasania, wydajność pastwiska w całym sezonie, ilość zielonej masy pobranej przez zwierzęta oraz współczynnik wykorzystania pastwiska.

 

                                                                               

 
Marian Nowakowski
"Wieś Kujawsko-Pomorska", kwiecień 2025 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj