Acetamipiryd na cenzurowanym

Najogólniej mówiąc acetamipiryd to neokotynoidowy insektycyd, do zwalczania szkodliwych owadów w rolnictwie. Działa na układ nerwowy agrofagów. Obniżenie norm acetamipirydu jest istotne dla wielu producentów rolnych, zajmujących się uprawą na przykład porzeczek czy sałaty.
- Na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia 2025 r. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg) - poinformowało ministerstwo rolnictwa. - Obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.
Przykładowo o ile w czereśniach mogło do tej pory znajdować się 1,5 mg pozostałości acetamipirydu to od 19 sierpnia będzie to o połowę mniej. W porzeczkach do tej pory mogło być aż 2,0 mg pozostałości - a po zmianie zaledwie 0,01 mg/kg, podobnie jak w sałatach. Zmieniano także normę w pomidorach z 0,5 mg/kg do 0,06 mg/kg, co oznacza nieomal dziesięciokrotne zmniejszenie pozostałości insektycydu.
Dla konsumentów to dobra wiadomość - im mniej pozostałości środków ochrony roślin w dostępnej na rynku żywności tym dla lepiej. Dla producentów rolnych jest to jednak kolejne wyzwanie. Przy ciągle zmniejszającej się liczbie dostępnych substancji czynnych, mniejsze pozostałości acetamipirydu będą oznaczać nie tylko trudniejszą ochronę upraw, ale przede wszystkim także kosztowniejsze zabiegi ochronne.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|