KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czereśniowy skarb – koniecznie z niego skorzystaj!

Opublikowano 09.06.2025 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Walory lecznicze i dietetyczne czereśni doceniano już w Starożytnej Grecji i Rzymie. Drzewo i jego coraz szlachetniejsze odmiany stopniowo podbijały Europę. W średniowieczu znano je już w wielu krajach. Obecnie uprawia się około 2000 odmian o różnym okresie dojrzewania, kolorze, smaku i przeznaczeniu.

Czereśnie najlepsze dla zdrowia

Owoce cenione są głównie z racji dużej zawartości wielu cennych składników między innymi witamin, zwłaszcza C i P, soli mineralnych i mikroelementów. Niska zawartość sacharozy sprawia, że mogą je jadać cukrzycy i osoby na diecie. Jeszcze więcej cennych składników niż czereśnia uprawna ma dzika czereśnia ptasia. Jej owoce nie są tak smaczne, jednak na pewno warto też je przetwarzać na kompoty, soki, dżemy a nawet suszyć i potem wykorzystywać w kuracjach wzmacniających i poprawiających pracę układu trawiennego. Doskonale sprawdzą się także w pielęgnacji.

Poprawią trawienie, pracę jelit i trzustki, uspokoją

Czereśnie, zwłaszcza te bardzo dojrzałe posiadają nie tylko bardzo wysoką wartość odżywczą, ale są zarazem wspaniałym naturalnym lekiem poprawiającym trawienie, pracę jelit i tak ważnego organu jak trzustka. Korzystne odziaływanie owoców wynika głównie z zawartości całej kompozycji różnych potrzebnych organizmowi kwasów. Gdy ktoś z racji niedomagań żołądkowych nie może jadać surowych czereśni powinien delektować się kompotami. Słodkie odmiany działają również uspokajająco i lekko moczopędnie.

Pomogą na wiele dolegliwości

Czereśnie winny znaleźć się w diecie osób cierpiących z powodu kamieni i piasku
w nerkach i pęcherzu moczowym, stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych. Duża ilość potasu pomaga przy dolegliwościach krążenia, serca i wątroby. Naturalny jod z kolei zawarty w owocach normalizuje pracę tarczycy. Różne minerały m.in. żelazo wapń, fosfor oraz witaminy dobroczynne są dla zębów i kości. By wzmocnić dziąsła oraz zęby należy owoce wolno i powoli żuć. Wtedy składniki lecznicze zostaną wchłonięte bezpośrednio przez błony śluzowe jamy ustnej.

Jedz czereśnie na wzmocnienie, oczyszczenie i piękną cerę

Najprostsza kuracja czereśniami wzmacniająca i oczyszczająca organizm polega na codziennym zjadaniu około 250 do 300 gramów owoców, najlepiej dobrze wybarwionych. Owoce najlepiej spożywać zamiast ostatniego posiłku. Jeżeli nie nasycimy głodu można porcję zwiększyć. Kuracja winna trwać co najmniej 2-3 tygodnie. Spożywanie czereśni sprawia, że poprawia się także elastyczność i wygląd skóry.

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj