Pozostałości pestycydów w co trzeciej partii owoców i warzyw

- W 2024 roku badaniami kontrolnymi w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Centralnego Laboratorium w Toruniu objęto łącznie 24 gatunki. Ogółem przebadano 650 próbek (z łącznej puli 3820 próbek), w tym: 583 próbki warzyw i 67 próbek owoców. Wolnych od pozostałości środków ochrony roślin było 421 próbek, stanowiących 64,8% ogółu analizowanych próbek - poinformował PIORiN.
Z przeprowadzonych badań wynika, że pozostałości środków ochrony roślin stwierdzono w 229 próbkach (35,2%), z czego 208 próbek (32,0%) zawierało pozostałości mniejsze lub równe najwyższym dopuszczalnym poziomom (NDP) oraz pozostałości powyżej NDP, ale nie zakwalifikowane jako przekroczenia NDP po uwzględnieniu 50% niepewności, natomiast 21 próbek (3,2%) zawierało pozostałości przekraczające najwyższy dopuszczalny poziom.
- W 2024 roku wystosowano 6 powiadomień w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W 114 próbkach (17,5%) wykryto substancje czynne środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie, a w 12 próbkach (1,8%) stwierdzono jednocześnie zastosowanie związków niedopuszczonych do stosowania w ilościach przekraczających NDP. W wyniku przeprowadzonych badań wykryto 46 spośród 358 oznaczanych substancji czynnych - poinformował PIORiN.
Niestety, zabrakło informacji o tym, które substancje czynne są najczęściej wykrywane w pozostałościach środków ochrony roślin i w jakich produktach rolnych. Inspekcja wskazała natomiast, że uzyskiwane przez laboratorium wyniki badań służą bieżącej ocenie jakości płodów rolnych oraz identyfikowaniu zagrożeń. Są potwierdzeniem zasadności działań kontrolnych prowadzonych przez PIORiN w celu zapewnienie konsumentowi produktów spełniających wymagania bezpiecznej żywności.
Fot. PIORIN
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|