KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Truskawki są grzechu warte, ale mogą uczulać

Opublikowano 15.06.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Uprawiane są globalnie, również na szeroką skalę w Polsce, która należy do czołowych producentów tych owoców w Europie. Truskawki od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Ich intensywny czerwony kolor, charakterystyczny aromat oraz soczysty, słodki miąższ sprawiają, że są jednymi z najchętniej spożywanych owoców jagodowych – także wśród dzieci. Czasem jednak mogą uczulać. Dlaczego tak się dzieje? - na to pytanie odpowiadają badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Truskawki są cennym źródłem substancji bioaktywnych, takich jak: witamina C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany oraz związki mineralne, w tym żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jadalnych, a pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce.

– Obecność związków bioaktywnych w truskawkach sprawia, że przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne – przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają one także układ odpornościowy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki obecności związków polifenolowych – takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol – truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu wolnych rodników. Tym samym mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie truskawek odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona – tłumaczy doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz.

Truskawki dostarczają również innych cennych składników odżywczych. Zawierają błonnik pokarmowy wspierający pracę jelit, a także niewielkie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, obecnych w drobnych „nasionach” na powierzchni czerwonej, mięsistej części. Co więcej, obecne w nich aminokwasy mogą wspomagać metabolizm i funkcje komórkowe. To sprawia, że truskawki są nie tylko smaczną, ale i wszechstronnie korzystną częścią diety.

Ten cenny, czerwony owoc nie dla wszystkich jest powodem do radości – nie każdy może jeść truskawki.

– „Alergia na truskawki” najczęściej objawia się wysypką skórną, świądem, bólem brzucha lub nudnościami, co wynika z obecności salicylanów i histaminy w tych owocach. Tego typu reakcje organizmu po spożyciu truskawek nie są typową alergią, lecz rodzajem nietolerancji pokarmowej. Z kolei prawdziwa alergia na truskawki wiąże się z obecnością białek alergennych. Najlepiej poznanym z nich jest Fra a 1 – białko homologiczne do głównego alergenu pyłku brzozy (Bet v 1). Białko Fra a 1 może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a także objawy wynikające z reaktywności krzyżowej alergenów – wyjaśnia Radosław Bogusz.

Jeśli jednak możemy jeść truskawki to... warto korzystać, bo sezon jest krótki. Owoce truskawek doskonale nadają się na przetwory, trzeba tylko pamiętać, że trzeba je włożyć do słoików praktycznie  od razu po przyniesieniu do domu. Zimą przypomną nam ciepłe lato. 

Źródło: SGGW
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj