15% unijnych truskawek pochodzi z Polski

- Na liście Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE znajduje się m.in. Truskawka kaszubska - produkt tradycyjny województwa pomorskiego. Słynie z wyjątkowej słodyczy dzięki specyficznemu mikroklimatowi regionu - poinformował KOWR. - Na Liście Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa znalazły się również: Truskawka z gminy Puławy, Truskawka zwoleńska, Truskawka buska faworytka i Truskawka bielińska.
Poza doskonałym smakiem, truskawki są cennym źródłem składników bioaktywnych. Zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających – polifenoli (w tym antocyjanów) oraz witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B. Spożywanie truskawek dostarcza organizmowi sód, potas, wapń i fosfor. Zawierają także błonnik pokarmowy i stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, przy niewielkiej wartości energetycznej. Ich regularne spożywanie wspomaga odporność i może działać przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
W 2024 roku w Polsce zebrano 159 tys. ton truskawek z powierzchni blisko 29 tys. ha, co stanowi aż 40% całkowitej powierzchni upraw truskawek w UE. Choć zbiory były o 12% niższe niż w roku poprzednim, Polska utrzymała pozycję lidera w powierzchni upraw i eksportu mrożonych truskawek.
Aż 50% krajowej produkcji trafia na eksport – przeważnie w postaci mrożonej. Główne kierunki eksportowe to Niemcy, Francja i Niderlandy. Co istotne, mimo spadku ilości eksportowanych owoców, wartość eksportu wzrosła do 143 mln EUR, z czego 81% przypadło na truskawki mrożone.
Największym producentem truskawek na świecie są Chiny, gdzie w 2023 roku zebrano 4 217 tysięcy ton tych owoców. W Unii Europejskiej najwięcej truskawek zbiera się w Hiszpanii - 329 tysięcy ton w 2023 roku, podczas gdy w Polsce było to 180 tysięcy ton. W zestawieniu największych światowych producentów tych owoców Polska znajduje się na dziewiątym miejscu.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|