Kto zostanie najlepszym przetwórcą ekologicznym w Polsce?

Kto może - i powinien! - zgłosić się do konkursu? Otóż, jak informują organizatorzy, w konkursie mogą wziąć udział podmioty, które:
• posiadają certyfikat produkcji ekologicznej w kategorii „przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność” zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848,
• zgodne z definicją MŚP (przedsiębiorstwo zatrudniające mniej niż 250 osób, którego roczny obrót nie przekracza 50 mln euro lub którego bilans nie przekracza 43mln euro),
• przetwarzający głównie surowce ekologiczne,
• posiadający siedzibę na terytorium Polski,
• dokonali zgłoszenia uczestnictwa w konkursie, na formularzu stanowiącym załącznik nr 1 do regulaminu.
- Konkurs na szczeblu krajowym organizowany jest w ramach operacji „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027, w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich + na rok 2025 - poinformowali organizatorzy konkursu.
Zgłoszenia należy dokonać w terminie do 31 lipca 2025 r do CDR Brwinów Oddział Radom na adres: a.sliwa@cdr.gov.pl. Formularz zgłoszeniowy można pobrać TUTAJ
https://m.lodr.konskowola.pl/images/aktualnosci_images/2025/konkurs_najlepszy_przetworca/formularz_Najlepszy_Przetworca_Ekologiczny_2025.pdf
Czy warto zgłaszać się do takiego konkursu? Jeśli posiadamy wszystkie niezbędne certyfikaty i wiemy, że produkujemy smaczną żywność najwyższej jakości – to warto. Każde wyróżnienie w takim konkursie może zaowocować nie tylko zwiększeniem rozpoznawalności własnej marki, ale także zwiększeniem produkcji i – co za tym idzie – zwiększeniem dochodów.
Konkurs jest organizowany we współpracy z we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|