KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat tłuszczów nasyconych

Opublikowano 27.02.2018 r.
Zdrowo się odżywiasz? A może się odchudzasz lub po prostu chcesz prowadzić zdrowy styl życia? Z tego powodu unikasz produkty, które zawierają tłuszcze nasycone omijasz szerokim łukiem? Warto się zastanowić, czy potrzebnie i czy każdy tłuszcz jest niezdrowy dla organizmu. 

Tłuszcze to bardzo ważny element naszej diety, dostarczający naszemu organizmowi energii do przeprowadzania procesów życiowych. W tłuszczach rozpuszczalne są witaminy A, D, E i K, które bez nich nie wchłoną się z pożywienia. Lipidy są także głównym nośnikiem smaku. Tłuszcze obecne w naszej diecie dzielimy na dwie grupy: nasycone i nienasycone.

Tłuszcze nasycone utożsamia się z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego, natomiast nienasycone z tłuszczami pochodzenia roślinnego. Ogólnie przyjmuje się także taki podział: na tłuszcze zdrowe i niezdrowe, uznając wszystkie tłuszcze nasycone za szkodzące zdrowiu i niepożądane w naszej diecie. Przyjęło się, że tłuszcze nienasycone są dla nas zdrowsze, dlatego wiele osób całkowicie rezygnuje z jedzenia produktów zawierających tłuszcze nasycone, obawiając się chorób układu krążenia czy innych dolegliwości. Czy zatem powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować i czy istnieją tłuszcze nasycone zdrowe i bezpieczne dla organizmu? Dowiecie się poniżej.

Co to są tłuszcze nasycone i w których produktach je znajdziemy?

Tłuszcze nasycone to duża grypa związków, które podobnie jak nienasycone dostarczają organizmowi energii, pomagają w przyswajaniu witamin z pożywienia oraz są składnikiem budulcowym błon komórkowych wszystkich komórek, które budują nasze ciało. Tłuszcze nasycone znajdujemy w produktach pochodzenia zwierzęcego – wołowinie, wieprzowinie, maśle, mleku, smalcu, śmietanie i serach i jajkach ale także w oleju kokosowym, palmowym  i maśle kakaowym, tłuszcze nasycone znajdziemy też w twardych margarynach. Zapewne każdy z nas, wiele z tych produktów uznałaby za niezdrowe, ze względu na ryzyko wzrostu poziomu cholesterolu we krwi w wyniku ich spożywania. Ale czy jednak powinniśmy z tych produktów rezygnować? 

Których tłuszczów unikać?

Na pewno powinniśmy zrezygnować z twardych margaryn, ponieważ są to tłuszcze pochodzenia roślinnego, sztucznie utwardzone, zawierające kwasy tłuszczowe trans, które wpływają niekorzystnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie (zwiększając ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz choroby nowotworowe). Produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, mleko, nabiał czy jaja powinny pozostać częścią diety zdrowego człowieka, gdyż są również źródłem białka, witamin, minerałów i wielu innych potrzebnych naszemu organizmowi substancji. Jeśli zachowamy umiar i odpowiednie proporcje, równoważąc ilość produktów zawierających tłuszcze nasycone oraz nienasycone, a także jeśli z powodu choroby nie musimy drastycznie ograniczać ilości spożywanych tłuszczów nasyconych, nie musimy obawiać się obecności produktów zwierzęcych w naszej diecie. 

Czy można całkowicie zrezygnować z tłuszczy nasyconych?

Trzeba pamiętać, że niektóre tłuszcze nasycone odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, dlatego całkowicie rezygnując z ich spożywania, możemy doprowadzić do rozwoju wielu chorób. Tłuszcze nasycone uczestniczą w transporcie i przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), niektóre produkty zawierające tłuszcze nasycone są także ich źródłem, np. masło zawiera witaminę A. Dlatego rezygnując z tych produktów, możemy doprowadzić do niedoboru tych witamin w organizmie. Oczywiście nie trzeba produktów zwierzęcych traktować jako główne źródło tych witamin, znajdują się one bowiem w wielu innych produktach. Niektóre tłuszcze nasycone (kwas palmitynowy) uczestniczą w procesach regulacyjnych wydzielania hormonów, rezygnując więc z nich całkowicie, można doprowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Tłuszcze nasycone wpływają również na procesy odpornościowe oraz biorą udział w przekazywaniu sygnałów między komórkami. 

Czy tłuszczów nasyconych trzeba unikać?

Hipotezy o negatywnym wpływie tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych, na zdrowie są tak mocno osadzone w naszej świadomości, że często rezygnujemy z nich całkowicie, co może niestety mieć negatywne skutki dla zdrowia. Nie ma wątpliwości, że spożywanie ich w dużych ilościach wpływa negatywnie na poziom cholesterolu, dlatego osoby z podwyższonym jego stężaniem we krwi powinny ograniczyć ich spożywanie. Pozostali - nie powinni z nich całkowicie rezygnować. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO