KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Smakowity szlak turystyczno-kulinarny

Opublikowano 12.08.2025 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zadecydowało się na znakomity program łączący turystyczne atrakcje województwa ze smaczną kuchnią regionalną. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi sok z tłoczonych jabłek, który pijecie do śniadania? Albo kto stoi za pysznym chlebem z pobliskiej piekarni? W Lubuskim odpowiedzi na te pytania znajdziesz na wyciągnięcie ręki – wystarczy wyruszyć w drogę i odwiedzić lokalnych producentów. 

Województwo lubuskie od lat słynie z wysokiej jakości produktów lokalnych – począwszy od rzemieślniczych serów, przez ekologiczne przetwory, wyroby mięsne, aż po wyborne wina.

Coraz więcej mieszkańców i turystów chce nie tylko spróbować tych smaków, ale i zobaczyć, jak powstają. Przykładem na to jest rosnąca popularność „Spacerów do producentów” – krótkich, lokalnych wycieczek pełnych autentycznych doświadczeń. Centrum podsumowuje tegoroczne ,,Spacery do lubuskich producentów”, które zorganizowano dla turystów pragnących zwiedzić i poznać bliżej województwo lubuskie również w aspekcie kulinarnym. 

- Choć działanie realizowane było już w roku ubiegłym, to w tym roku wyglądało zupełnie inaczej. W ramach tegorocznych ,,Spacerów” można było odwiedzić szlaki turystyczno-kulinarne ,,Rarytas Lubuski w podróży”, czyli nowego działania jednostki, umożliwiające bliższe poznanie województwa lubuskiego również w kontekście turystyki kulinarnej - dodają przedstawiciele Centrum.

Jest co prezentować: 
•    3 wyjątkowe szlaki turystyczno – kulinarne,
•    10 producentów regionalnych,
•    9 odwiedzonych miejscowości.

 - Tak właśnie w liczbach można podsumować tegoroczne spacery. W słowach to dziesiątki pozytywów zadowolonych uczestników, którzy aby uczestniczyć w spacerach musieli wypełnić formularz zgłoszeniowy i udzielić kreatywnej odpowiedzi na pytanie dlaczego chce się wziąć udział w spacerze? - zastanawiają się przedstawiciele Centrum.

Jak to wygląda w praktyce? Podczas wizyty na jednym ze szlaków uczestnicy mieli możliwość poznać bliżej działalność lubuskiego winiarza, mięsiarza i agroturystyki. Producenci zlokalizowani są w powiecie zielonogórskim. Na stołach królowały lubuskie wina, specjały lubuskiej kuchni, opartej m.in. na wyrobach mięsnych i produktach naturalnych. Po wspaniałej uczcie spacer zakończył się odpoczynkiem w agroturystyce z dala od zgiełku miasta.

My gratulujemy znakomitego pomysłu i... chyba warto, by inne regiony spróbowały zorganizować podobne atrakcje na sezon turystyczny - w tym roku chyba już za późno, ale do przyszłego roku da się podobne atrakcje zorganizować.
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj