KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
18 lutego 2018

Lucerna - roślina zapomniana, ale niezwykle cenna dla zdrowia

W Polsce lucernę siewną uprawiano głównie na paszę dla bydła. Okazuje się jednak, że ma ona niezwykłe właściwości zdrowotne, wykorzystywane od lat w medycynie ludowej. Zobacz, na jakie dolegliwości pomoże lucerna. 

Lucerna pełna leczniczych właściwości

Słowo lucerna w języku arabskim oznacza ojciec, co ma zapewne związek z działaniem wzmacniającym tej rośliny. Jej łacińska nazwa Herba medica bezpośrednio wskazuje na lecznicze właściwości. Lucerna jest źródłem wielu witamin m.in. z grupy B, C, E, K, A i D. Posiada też minerały, takie jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, mangan, cynk, miedź, potas, krzem czy sód. Ma także wysoką zawartość białka i chlorofilu.

Zastosowanie lucerny

Lucerna znalazła zastosowanie w kuchni. Jej liście można jeść surowe lub ugotowane. Z kolei kiełki nasion lucerny idealnie nadają się do sałatek oraz jako dodatek do kanapek i twarogu.

Kiełki lucerny na wzmocnienie

Kiełki lucerny to doskonały lek wzmacniający. Można wyhodować je samodzielnie z nasion lub kupić gotowe w sklepach ze zdrową żywnością. Kiełki to bogactwo witamin, głównie witaminy C. Dzięki temu wzmacniają naszą odporność, a także łagodzą dolegliwości reumatyczne. 

Jak wyhodować kiełki lucerny?

Wyhodowanie kiełków jest bardzo proste. Nasiona wystarczy wypłukać, włożyć do słoika i zalać sporą ilością letniej wody. Gdy nasiona napęcznieją, wylewamy wodę i jeszcze raz je płuczemy. Słoik obwiązujemy gazą i na nią wykładamy nasiona – odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Pamiętajmy, aby kiełki spryskiwać 2-3 razy dziennie letnią wodą. Kiedy osiągną wysokość około 3 cm, oznacza, że są gotowe do spożycia. 

Kwiaty i liście lucerny

Bardzo wartościowe są także kwiaty i liście lucerny – zarówno świeże, jak i suszone. Najlepiej lucernę pozyskać z plantacji ekologicznych, wówczas mamy pewność, że nie ma w niej żadnej chemii. 

Na dolegliwości wątroby, trawienie, brak apetytu i uspokojenie 

Na te dolegliwości polecany jest napar z kwiatów – wystarczy jedna łyżeczka na szklankę wrzątku. 

Kąpiele wzmacniające

W okresie rekonwalescencji, np. po kuracji antybiotykowej polecane są kąpiele wzmacniające. Do kąpieli można dodać odwar z ziela lub napar z kwiatów lucerny. Takie kąpiele mają również działanie uspokajające oraz ułatwiające zasypianie. 

Cudowna lucerna – właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • łagodzi dolegliwości trawienne,
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • oczyszcza drogi moczowe.

 

Więcej ciekawych kuracji leczniczych znajdziesz w książce Z. Przybylaka "Sławna uzdrawiająca apteczka z pól i łąk", którą można zamówić na stronie księgarni WDR. 

 

Źródło: Z. Przybylak, Sławna uzdrawiająca apteczka z pól i łąk, Włocławek 2009, s. 9-12.

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione