Bertram ziele św. Hildegardy - pogromca chorób
W księdze „Physica” św. Hildegarda napisała o nim:
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł. (…) często spożywany przepędza z człowieka chorobę i zapobiega jej.
Święta poleca bertram zwłaszcza w następujących przypadkach:
Wzmocnienie
Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły i nie pozostawia w nim niczego niestrawionego. Często spożywającemu go człowiekowi bertram zapewnia dobre trawienie, bowiem swoim dobrym ciepłem trawi każdą potrawę.
Zaflegmienie
Człowiekowi, który ma w głowie dużo śluzu, zmniejszy się jego ilość, jeśli często będzie on jeść bertram (…).
„Artretyzm”
Ponadto człowiek dręczony przez artretyzm powinien utłuc bertram i odpowiednio jedną trzecią tej ilości imbiru oraz trochę pieprzu, zjeść to na czczo i popić winem, a poczuje się lepiej. (…)
Choroby opłucnej
Częste spożywanie [bertramu] przepędza także choroby opłucnej, przysparza człowiekowi czystych soków i rozjaśnia wzrok. Niezależnie od tego, z czym jest jedzony, czy to na sucho, czy w potrawie, jest pożyteczny i dobry zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych. (…) wyciąga złe soki i przywraca zdrowie.
Czy rzeczywiście bertram jest takim „pogromcą” chorób, jak opisuje to Hildegarda?
Lata praktyki potwierdzają opisane przez nią właściwości bertramu: wspomaganie przyswajania przez organizm witamin i składników odżywczych z pożywienia, wzmacnianie systemu nerwowego i jego ochrona przed toksynami, wspomaganie oczyszczania jelit. Regularne spożywanie bertramu (1-3 szczypty kilka razy dziennie jako przyprawę) zapewnia optymalne odżywienie wszystkich komórek organizmu i ich ochronę przed stanami niedoborów, a także wyraźne podwyższenie nastroju w przypadku jego obniżenia.
Bertram sprawdził się jako skuteczny środek wspomagający poprawę stanu zdrowia w chorobach nowotworowych, cukrzycy, anemii, a nawet AIDS i malarii (czego dowodem doświadczenia belgijskiego lekarza dr. Louisa van Heckena i jego realizowanego na terenie Zambii projektu zwalczania tych chorób), a także w zaburzeniach trawienia i wchłaniania, w przeciwdziałaniu skutkom błędów dietetycznych, w chorobach reumatycznych, bólach neuralgicznych, bólach zębów, suchości jamy ustnej i chorób serca (w połączeniu z inną przyprawą – galgantem).
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|