KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 lutego 2018

Bertram ziele św. Hildegardy - pogromca chorób

Jednym z ważnych elementów profilaktyki wszelkich chorób w medycynie św. Hildegardy jest włączenie do diety odpowiednich przypraw. Wśród wielu działających korzystnie na człowieka, na szczególną uwagę zasługuje bertram rzymski (Anacyclus pyrethrum), roślina pochodząca z obszaru basenu morza Śródziemnego. 

W księdze „Physica” św. Hildegarda napisała o nim: 

Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł. (…) często spożywany przepędza z człowieka chorobę i zapobiega jej. 

Święta poleca bertram zwłaszcza w następujących przypadkach:

Wzmocnienie

Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły i nie pozostawia w nim niczego niestrawionego. Często spożywającemu go człowiekowi bertram zapewnia dobre trawienie, bowiem swoim dobrym ciepłem trawi każdą potrawę. 

Zaflegmienie

Człowiekowi, który ma w głowie dużo śluzu, zmniejszy się jego ilość, jeśli często będzie on jeść bertram (…). 

„Artretyzm”

Ponadto człowiek dręczony przez artretyzm powinien utłuc bertram i odpowiednio jedną trzecią tej ilości imbiru oraz trochę pieprzu, zjeść to na czczo i popić winem, a poczuje się lepiej. (…) 
Choroby opłucnej 
Częste spożywanie [bertramu] przepędza także choroby opłucnej, przysparza człowiekowi czystych soków i rozjaśnia wzrok. Niezależnie od tego, z czym jest jedzony, czy to na sucho, czy w potrawie, jest pożyteczny i dobry zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych. (…) wyciąga złe soki i przywraca zdrowie. 

 

Czy rzeczywiście bertram jest takim „pogromcą” chorób, jak opisuje to Hildegarda?

Lata praktyki potwierdzają opisane przez nią właściwości bertramu: wspomaganie przyswajania przez organizm witamin i składników odżywczych z pożywienia, wzmacnianie systemu nerwowego i jego ochrona przed toksynami, wspomaganie oczyszczania  jelit.  Regularne spożywanie bertramu (1-3 szczypty kilka razy dziennie jako przyprawę) zapewnia optymalne odżywienie wszystkich komórek organizmu i ich ochronę przed stanami niedoborów, a także wyraźne podwyższenie nastroju w przypadku jego obniżenia. 

Bertram sprawdził się jako skuteczny środek wspomagający poprawę stanu zdrowia w chorobach nowotworowych, cukrzycy, anemii, a nawet AIDS i malarii (czego dowodem doświadczenia belgijskiego lekarza dr. Louisa van Heckena i jego realizowanego na terenie Zambii projektu zwalczania tych chorób), a także w zaburzeniach trawienia i wchłaniania, w przeciwdziałaniu skutkom błędów dietetycznych, w chorobach reumatycznych, bólach neuralgicznych, bólach zębów, suchości jamy ustnej i chorób serca (w połączeniu z inną przyprawą – galgantem). 

 
 
 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione