Ciasteczka wzmacniające nerwy - receptura św. Hildegardy
Zachętą do jej wypróbowania niech będą słowa Świętej:
Zabiorą one całą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy. Otworzą twoje serce na spokój. Otworzą twoje serce i twoich pięć zmysłów, twój nastrój będzie weselszy i twoje organy zmysłów będą oczyszczone, zredukują wszystkie złe soki, zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania.
Współcześnie opracowany przepis jest rozszerzoną wersją receptury oryginalnej, wzbogaconą o jajka, cukier, masło i migdały, co nie zmienia korzystnych właściwości ciasteczek.
Skład:
- 45 g gałki muszkatołowej zmielonej,
- 45 g cynamonu zmielonego,
- 10 g goździków zmielonych,
- 1,5 kg mąki orkiszowej,
- 300 g cukru trzcinowego,
- 4 żółtka,
- 2 całe jajka,
- 375 g – 500 g masła,
- 300 g mielonych, słodkich migdałów,
- sól, woda lub mleko.
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło w kawałkach oraz pozostałe składniki i wszystko razem szybko zagnieść. Odstawić w zimne miejsce (można do lodówki). Po 30 minutach ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykroić placuszki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piec w temperaturze ok. 180°C przez 20-25 minut.
Dorośli mogą jeść 4 – 5 sztuk dziennie, dzieci w zależności od wieku maksymalnie do 3 sztuk.
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|