KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Naturalne produkty na poprawę pamięci

Opublikowano 23.02.2018 r.
Zbyt dużo obowiązków, codzienne zabieganie, zmęczenie. I znów uczucie że coś Ci umknęło? Problemy z pamięcią i koncentracją dotyczą wielu z nas, w codziennej gonitwie, natłoku obowiązków i zbyt dużej ilości spraw, coraz częściej zauważamy kłopoty z zapamiętywaniem i koncentracją. Jak im zaradzić? Jeśli zauważasz u siebie trudności z zapamiętywaniem, nauką i ciągłe braki koncentracji jest to najwyższy czas na wprowadzenie do diety produktów wspomagających pamięć.

Problemy z pamięcią mogą pojawić się w każdym wieku, nie dotyczą one tylko osób starszych. Mogą być wynikiem złej diety, w której brakuje substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu, lub po prostu natłoku obowiązków. Niezależnie od przyczyny warto włączyć do diety produkty zawierające związki korzystnie wpływające na pamięć i koncentrację. Poniżej znajdziecie więc listę produktów o które warto wzbogacić swoją dietę.

Jagody 

Owoce borówki czernicy czyli popularne jagody to prawdziwe bogactwo substancji wpływających korzystnie na pracę mózgu. Jagody zawierają dużo flawonoidów, które mają korzystny wpływ na przepływ krwi w mózgu, dzięki czemu poprawia się dotlenienie tego narządu a w konsekwencji pamięć i koncentracja.  Ponadto jagody zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią neurony przed wolnymi rodnikami, zapobiegając ich uszkodzeniom, a także wpływają korzystnie na sposób komunikacji między komórkami nerwowymi, co bezpośrednio oddziałuje na poprawę pamięci. Warto również zaznaczyć, że jagody doskonale dbają o wzrok. Świeże jagody niestety dostępne są przez krótki okres czasu w roku, dlatego warto przygotowywać przetwory z jagód, można także je mrozić oraz suszyć i stosować w formie herbaty (przyjmowane w takiej formie są również doskonałym lekiem na dolegliwości ze strony układu pokarmowego).

Melisa

Melisa to roślina, którą znają wszyscy, przede wszystkim z działania uspakajającego. Mało kto wie, że melisa wpływa również doskonale na pracę mózgu. W pracach naukowych opisujących melisę mona znaleźć informacje na temat wpływu naparu i wyciągów z melisy na zdolność zapamiętywania oraz poprawy koncentracji. W badaniach wykazano nawet  korzystny wpływ na pracę mózgu u osób z chorobą Alzheimera, zauważalna była poprawa zdolności poznawczych – zapamiętywania, rozpoznawania oraz zmniejszenie objawów demencji. Pamiętajmy, że melisa dostępna w sklepach w postaci torebek do zaparzania jest mało skuteczna, ze względu na zmniejszoną ilość olejków eterycznych, melisę powinniśmy więc kupować w formie ciętych, niezmielonych liści. 

Różeniec górski

Korzeń różeńca górskiego to doskonała broń w walce ze stresem, ale jest to jednak także skuteczny sposób na poprawę pamięci. Wyciągi z korzenia różeńca wpływają niezwykle korzystnie na pracę układu nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają procesy uczenia się, zmniejszają zmęczenie i senność. Korzeń różeńca polecany jest więc osobom, które chcą poprawić funkcjonowanie układu nerwowego. Wyciągi z różeńca zmniejszają również wyczerpanie fizyczne i psychiczne, polecane są wiec także osobom wykonującym ciężkie prace fizyczne oraz intensywnie prace umysłowe -  zarówno pracownikom umysłowym, studentom oraz uczniom. 

Korzeń kurkumy

Ta popularna przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej to także doskonały sposób na poprawę pamięci. Aby była skuteczna, najlepiej stosować świeży korzeń lub wyciągi. W 2017 roku opublikowano wyniki badań, które wskazują niezwykle korzystny wpływ korzenia kurkumy na funkcjonowanie mózgu. W badaniu sprawdzano wyniki rozwiązywania zadań  z wykorzystaniem pamięci. Okazało się, że już w godzinę po zjedzeniu korzenia kurkumy wyniki rozwiązywania zadań znacznie się poprawiły! Natomiast po pływie czterech tygodni osoby zażywające kurkumę zaobserwowały także, poza poprawą pamięci, zwiększenie energii do działania oraz poprawę nastroju. Kurkuma jest także skuteczna z zapobieganiu oraz leczeniu choroby Alzheimera. 

Orzechy włoskie

Fakt, że jedzenie orzechów włoskich wspomaga pracę mózgu i doskonale wpływa na pamięć jest ogólnie znany. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, ile orzechów włoskich trzeba jeść  w ciągu dnia aby faktycznie było to skuteczne? Otóż okazuje się, że wystarczy zjadać codziennie 7 do 10 sztuk, aby po niedługim czasie zaobserwować wyraźną poprawę pamięci.  

Istnieje ścisłe powiązanie między funkcjonowaniem mózgu, pamięcią i koncentracją a dostarczaniem organizmowi odpowiednich ilości witamin, minerałów i innych substancji mających wpływ na układ nerwowy. Aby cieszyć się dobrą pamięcią, trzeba włączyć do diety odpowiednie produkty, które pomogą utrzymać sprawność umysłową na odpowiednim poziomie. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO