KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Postne zupy - sprawdź nasze przepisy!

Opublikowano 20.02.2018 r.
Poznaj nasze przepisy na postne zupy - proste w wykonaniu, ale niezwykle smaczne. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. 

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo dodajemy wodę, a później bulion warzywny. Zupa musi się zagotować. Po zagotowaniu, na małym ogniu gotujemy jeszcze około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z bagietką lub grzankami.

 

Zupa śledziowa 

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe,
  • 2 cebule, 
  • 5 ziemniaków,
  • ½ l śmietany,
  •  ½ szklanki octu, 
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • sól i pieprz do smaku.

Wodę z dodatkiem przypraw gotujemy. Na koniec wlewamy ocet. Studzimy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do ryby. Zalewamy wodą z octem i przyprawami, wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy ugotowane ziemniaki i wlewamy zupę. 

 

 

Zupa jarzynowa postna

Składniki:

  • kilka różyczek kalafiora,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula (można wcześniej podsmażyć na maśle),
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • mały kawałek selera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 litry wody.


Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodajemy przyprawy, gotujemy, po około 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia – można doprawić zupę śmietanką. Podajemy posypaną koperkiem. 

 

Zupa postna „Wodzianka” wg św. Hildegardy

Składniki:

  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • masło klarowane lub olej 
  • 2 ząbki czosnku
  • galgant
  • bertram
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

  

Czerstwy (podsuszony) chleb orkiszowy pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju. Włożyć do miseczki lub talerza. Wycisnąć w prasce lub posiekać dwa ząbki czosnku, posypać nim podsmażony chleb. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, galgantu i bertramu, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach „Wodzianka” gotowa. Przed podaniem można posypać ją parmezanem.

 

Postne zupy także mogą być smaczne! Skorzystaj z naszych przepisów na bezmięsne dania na czas Wielkiego Postu.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj