Postne zupy - sprawdź nasze przepisy!
Zupa cebulowa
Składniki:
- 3 cebule,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki wody,
- pół litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo dodajemy wodę, a później bulion warzywny. Zupa musi się zagotować. Po zagotowaniu, na małym ogniu gotujemy jeszcze około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z bagietką lub grzankami.
Zupa śledziowa
Składniki:
- 4 płaty śledziowe,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- ½ l śmietany,
- ½ szklanki octu,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Wodę z dodatkiem przypraw gotujemy. Na koniec wlewamy ocet. Studzimy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do ryby. Zalewamy wodą z octem i przyprawami, wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy ugotowane ziemniaki i wlewamy zupę.
Zupa jarzynowa postna
Składniki:
- kilka różyczek kalafiora,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula (można wcześniej podsmażyć na maśle),
- 0,5 kg ziemniaków,
- mały kawałek selera,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 litry wody.
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodajemy przyprawy, gotujemy, po około 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia – można doprawić zupę śmietanką. Podajemy posypaną koperkiem.
Zupa postna „Wodzianka” wg św. Hildegardy
Składniki:
- 2 kromki chleba orkiszowego
- masło klarowane lub olej
- 2 ząbki czosnku
- galgant
- bertram
- sól
- pieprz
- woda
- tarty parmezan (opcjonalnie)
Czerstwy (podsuszony) chleb orkiszowy pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju. Włożyć do miseczki lub talerza. Wycisnąć w prasce lub posiekać dwa ząbki czosnku, posypać nim podsmażony chleb. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, galgantu i bertramu, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach „Wodzianka” gotowa. Przed podaniem można posypać ją parmezanem.
Postne zupy także mogą być smaczne! Skorzystaj z naszych przepisów na bezmięsne dania na czas Wielkiego Postu.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|