KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 lutego 2018

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką - tradycyjna receptura

Zapach świeżego ciasta drożdżowego niemal każdemu kojarzy się z rodzinnym domem. Polecamy więc przepis na aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką – z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników i gości. 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn, 
  • 6 żółtek,
  • 100 g drożdży, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3/4 szklanki oleju, 
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g rodzynek (przed dodaniem do ciasta moczymy w ciepłej wodzie).

Kruszonka:

  • ¼ kostki masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki mąki tortowej, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego.    

Cukier i drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką (około 15 minut). Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wykładamy ciasto na wcześniej posmarowaną masłem formę (41 x 25 cm) i odstawiamy jeszcze na kwadrans. 

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Schładzamy ją w lodówce przez około pół godz., następnie trzemy na tarce i posypujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione