Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką - tradycyjna receptura

Opublikowano 24.02.2018 r.
Zapach świeżego ciasta drożdżowego niemal każdemu kojarzy się z rodzinnym domem. Polecamy więc przepis na aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką – z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników i gości.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej,
- 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn,
- 6 żółtek,
- 100 g drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 200 g rodzynek (przed dodaniem do ciasta moczymy w ciepłej wodzie).
Kruszonka:
- ¼ kostki masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Cukier i drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką (około 15 minut). Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wykładamy ciasto na wcześniej posmarowaną masłem formę (41 x 25 cm) i odstawiamy jeszcze na kwadrans.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Schładzamy ją w lodówce przez około pół godz., następnie trzemy na tarce i posypujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|