Czas na wiosenny detoks!

Zimą zazwyczaj konsumuje się stosunkowo więcej ciężkostrawnych, tłustych pokarmów. W okresie tym wzrasta także nasza tendencja do tycia. Dlatego wraz z nastaniem wiosny warto zmienić dietę na nieco lżejszą. Pozwoli ona oczyścić organizm z niepotrzebnych składników i toksyn, a także doda potrzebnego wigoru. Lekka wiosenna dieta nie tylko korzystnie wpłynie na samopoczucie, ale pomoże w pozbyciu się kilku kilogramów, o które być może „wzbogaciliśmy się” zimą.
Do wiosennej diety włącz nowalijki i warzywa!
W pierwszych dniach wiosny warto spożywać nowalijki i kiełki, ale ważne by były wiadomego pochodzenia. Są one bardzo wrażliwe na środki chemiczne. dlatego w ich przypadku szczególnie polecane jest rozejrzenie się za tymi, które pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw. Można też zakupić je u zaufanego rolnika lub wyhodować samemu, np. na parapecie okiennym lub w niewielkim inspekcie, szklarni. Na początek proponuję rzeżuchę lub szczypiorek. Śmiało można sięgnąć także po zeszłoroczne warzywa korzeniowe, np. marchewkę, buraki, cebulę.
Produkty pełnoziarniste
Produkty z mąki z pełnego przemiału warto jeść cały rok, ale wiosną szczególnie możemy odczuć ich pozytywne właściwości. Zawierają one dużo więcej witamin i błonnika niż tradycyjne białe pieczywo. Ciemne pieczywo pełnoziarniste poprawia przemianę materii i jest syte (dzięki temu je się go mniej, co chroni przed niepotrzebnym tyciem).
Zioła i przyprawy jako dodatek!
O smaku i aromacie wiosennego menu zadbają odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Uważana zazwyczaj za nieprzyjemny i niepotrzebny chwast - pokrzywa, w medycynie ludowej uznana jest za znakomity środek na odpędzenie wiosennego zmęczenia. Na wzmocnienie zaleca się codzienne picie soku ze świeżych liści.
Wiosną warto zainteresować się także „zielem wikingów”, czyli chrzanem – kolejnym naturalnym środkiem korzystnie oddziaływującym na procesy trawienne. „Podkręci” on smak naszych potraw. Co ciekawe, warzywo to ma także zastosowanie w kosmetyce. Drobno startym chrzanem można przemywać twarz. Pomaga usuwać przebarwienia, piegi i zwiększa delikatność skóry.
Ruszmy się!
W trakcie wiosennego oczyszczania organizmu chcemy schudnąć i nabrać energii. Żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli nie będziemy dostarczać naszym organizmom odpowiedniej dawki ruchu. Może to być długi wiosenny spacer, wyprawa rowerowa, czy przebieżka.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|