KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Problemy jelitowe u kur brojlerów mięsnych

Opublikowano 28.02.2018 r.
Wiele chorób u drobiu jest obecnie w dużej mierze pod stałą kontrolą, ale wielu hodowców brojlerów nadal narzeka na problemy zdrowotne jelit swojego inwentarza. Zły stan jelit u kur oznacza tymczasem, że ptaki te absorbują mniej korzyści z zadawanej im ilości paszy, a to już są straty ekonomiczne. Jak się przed tym skutecznie ustrzec? Przyczyny problemów jelitowych u kur brojlerów mięsnych – co może im szkodzić?

Problemy jelitowe u kur

Nie wszystkie bakterie są złe i mogą odgrywać ważną rolę, pomagając ptakom trawić paszę. Jednak każde zaburzenie ich równowagi może powodować zaburzenie trawienia i utratę integralności jelit. Składniki paszy i lepkość treści jelitowych odgrywają ważną rolę w rozwoju populacji tych drobnoustrojów, zwłaszcza bytujących w jelicie cienkim. Przerost bakteryjny (zwany dysbakterioza) powoduje, że „złe” bakterie znacznie przewyższają wtedy liczebnie „dobre” bakterie jelitowe.

W rezultacie „złe” bakterie mogą wywierać niepożądane skutki na wyściółkę jelita i proces trawienia. W efekcie może to prowadzić do biegunki i uszkodzeń jelit, wywołując ostatecznie choroby u ptaków, jak np.: kokcydioza, nekrotyczne/martwicowe zapalenie jelit NZJ, zakażenia bakteriami z rodzaju Clostridium, E.coli czyli kolibakterioza, IBD, Reo, Astro, Adeno, Corona, Rota i Enterowirusy). Pojawiają się przez to słabe wyniki ekonomiczne hodowli, w tym wypadku tuczu brojlerów. Przy wysokich cenach paszy ważne jest więc zapewnienie ptakom maksimum zdrowia i możliwości jej wykorzystania.


Problemy jelitowe u kur – co należy robić?

Aby utrzymać dobry stan zdrowia i dobrobyt swoich ptaków, hodowcy powinni skupić się na dbaniu o zachowanie integralności ich układu jelitowego (pokarmowego). Ta zasada jest czynnikiem napędzającym wszystkie inne i jest najważniejsza w wyrażaniu potencjału genetycznego brojlerów. W rezultacie każde zaburzenie trawienia musi zostać zdiagnozowane tak wcześnie, jak to możliwe.

Kał jest przy tym jednym z pierwszych i najważniejszych wskaźników diagnozujących.

Monitorując kondycję stada, robi się też badanie krwi i mierzenie zawartości płynu w jelitach kurcząt (pośmiertnie). Pozwala to uzyskać informację o tym, jak funkcjonuje układ trawienny naszych brojlerów.

 

Jakie są konkretne przyczyny słabej integralności jelitowej u drobiu?

Wiele czynników może powodować utratę integralności jelitowej. Oto 5 najważniejszych z nich:

  • obniżenie jakości działania układu immunologicznego – mogą to powodować choroby wirusowe i inne, dlatego ważna jest kontrola ewentualnych wskaźników chorobowych. Należy badać zwierzęta i ich wydaliny w stosownych przypadkach i prowadzić skuteczne programy szczepień;
     
  • jednoczesne choroby układu oddechowego i jelit – niektóre zakaźne warianty chorób oskrzeli (IB wirus zakaźnego zapalenia oskrzeli) mają też fazy replikacji jelitowej, mogąc wtedy uszkadzać komórki jelitowe (szczególnie śluzówkę), co wywołuje stany zapalne jelit. Podobnie działa też kokcydioza. Jakiekolwiek uszkadzanie komórek jelitowych może jednak zaburzyć równowagę bakterii, zwiększając ilość niepożądanych i powoduje utratę integralności jelit. Przeciwdziała temu bezpieczeństwo sanitarno-biologiczne i program kontroli występowania chorób;
     
  • aktywność przeciwdrobnoustrojowa – zastosowanie dowolnego produktu antybakteryjnego, może też wpływać na naturalną mikroflorę jelit u drobiu, dlatego lepiej stosować produkty o wąskim spektrum działania, niż te o szerokich możliwościach septycznych. Na przykład leczenie infekcji dróg oddechowych wywoływanych E. coli lekiem amoksycyliną (antybiotyk o szerokim spektrum działania), wpłynie negatywnie na bakterie w ptasich jelitach. Nawet, jeśli może to być idealny produkt dla zwalczania E. coli, może mieć jednak ostatecznie też negatywny wpływ na mikroflorę jelitową. Końcowym rezultatem jest dysbakterioza;
     
  • czynniki fizyczne (środowiskowe) – zanieczyszczenia i stan ściółki mogą wspierać bakterie i być rezerwuarem infekcji. Słabe oczyszczanie i rzadka wymiana ściółki mogą więc zaburzać zdrowie ptaków. Wiele chorób jest przy tym bardziej groźnych ze względu na ich zdolność do długiego przetrwania w środowisku. Dwa dobre przykłady to Clostridium i kokcydioza. Clostridia mogą tworzyć zarodniki i przetrwać przez długie okresy, nawet w obecności niektórych środków dezynfekujących i mogą zakażać kury też w późniejszym terminie. Oocysty kokcydiozy (jaja) również mogą przetrwać bardzo długo w ekstremalnych warunkach;
     
  • czynniki żywieniowe – pomimo, że kurczaki są wszystkożerne (jedzą zarówno rośliny, jak i pasze odzwierzęce np. mączki mięsno-kostne), mogą też być utrzymywane całkowicie na diecie roślinnej. Dlatego kluczowe znaczenie ma prawidłowe formułowanie diety brojlerów, zapewniające możliwość pełnego wykorzystywania karmy. Jeśli jednak choć jeden składnik (np. enzym) zostanie nieprawidłowo wymieszany lub zastosowany w paszy, może mieć potem nawet katastrofalne skutki dla integralności ptasich jelit. Tymczasem w przypadku brojlerów zarabia się przecież na ich skutecznym tuczu.

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:problemy jelitowe u kur
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO