Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!
Jakie mięso wybrać na rosół?
Tradycyjny rosół gotuje się oczywiście na mięsie z kury. Poza tym bazę może stanowić też wołowina lub cielęcina, pomieszane z porcjami drobiu. Do rosołu najlepsze będzie świeże mięso, a nie mrożone. Jeśli używamy mrożonego, nie należy go rozmrażać w mikrofalówce. Tak rozmrażane często powoduje mętnienie wywaru.
Pamiętajmy również, aby mięso zawsze dokładnie oczyścić. Przemywamy je w ciepłej wodzie (nigdy w gorącej!).
Warzywa na tradycyjny rosół
Potrzebujemy marchew (około 3 sztuk), pietruszkę oraz kawałek pora i selera. Możemy dodać również niewielki kawałek kapusty włoskiej (ale niekoniecznie). Można dodać również wcześniej opaloną nad płomieniem cebulę. Zupa będzie miała wtedy charakterystyczny smak, bardziej intensywny kolor i aromat.
Przyprawy do rosołu
Nie myśl, że tzw. kostka rosołowa wystarczy! Takich sztucznych dodatków nie używamy! Polecamy lubczyk – świeży lub suszony. Do rosołu pasuje też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wywar najlepiej delikatnie osolić tuż przed podaniem.
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. Nieco później dokładamy warzywa i przyprawy. Jeśli pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Rosół z kury gotujemy długo, na wolnym ogniu (minimum 2 godz.), aż do miękkości mięsa.
Długi i powolny proces gotowania rosołu wydobędzie najlepsze smaki. Zupę należy podawać gorącą. Doskonale smakuje z cienkim makaronem, dodatkiem ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki oraz świeżą natką pietruszki.
Rosół "jak u babci" gotowy!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|