KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 stycznia 2019

Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!

Rosół to tradycyjna polska zupa. Króluje podczas niedzielnych obiadów i rodzinnych uroczystości. Rozgrzewa, zaspokaja głód, a także działa wzmacniająco na nasz organizm. Mimo takiej popularności, wielu z nas wciąż ma problem z ugotowaniem rosołu. Dzielimy się więc z Wami kulinarnymi trikami, dzięki którym Wasz rosół zawsze będzie miał tradycyjny smak, niesamowity aromat i idealną klarowną konsystencję.

tradycyjny rosół

Jakie mięso wybrać na rosół?

Tradycyjny rosół gotuje się oczywiście na mięsie z kury. Poza tym bazę może stanowić też wołowina lub cielęcina, pomieszane z porcjami drobiu. Do rosołu najlepsze będzie świeże mięso, a nie mrożone. Jeśli używamy mrożonego, nie należy go rozmrażać w mikrofalówce. Tak rozmrażane często powoduje mętnienie wywaru.

Pamiętajmy również, aby mięso zawsze dokładnie oczyścić. Przemywamy je w ciepłej wodzie (nigdy w gorącej!).

Warzywa na tradycyjny rosół

Potrzebujemy marchew (około 3 sztuk), pietruszkę oraz kawałek pora i selera. Możemy dodać również niewielki kawałek kapusty włoskiej (ale niekoniecznie). Można dodać również wcześniej opaloną nad płomieniem cebulę. Zupa będzie miała wtedy charakterystyczny smak, bardziej intensywny kolor i aromat.

Przyprawy do rosołu

Nie myśl, że tzw. kostka rosołowa wystarczy! Takich sztucznych dodatków nie używamy! Polecamy lubczyk – świeży lub suszony. Do rosołu pasuje też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wywar najlepiej delikatnie osolić tuż przed podaniem.

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. Nieco później dokładamy warzywa i przyprawy. Jeśli pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Rosół z kury gotujemy długo, na wolnym ogniu (minimum 2 godz.), aż do miękkości mięsa.

Długi i powolny proces gotowania rosołu wydobędzie najlepsze smaki. Zupę należy podawać gorącą. Doskonale smakuje z cienkim makaronem, dodatkiem ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki oraz świeżą natką pietruszki.

 

Rosół "jak u babci" gotowy!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione