KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 stycznia 2019

Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!

Rosół to tradycyjna polska zupa. Króluje podczas niedzielnych obiadów i rodzinnych uroczystości. Rozgrzewa, zaspokaja głód, a także działa wzmacniająco na nasz organizm. Mimo takiej popularności, wielu z nas wciąż ma problem z ugotowaniem rosołu. Dzielimy się więc z Wami kulinarnymi trikami, dzięki którym Wasz rosół zawsze będzie miał tradycyjny smak, niesamowity aromat i idealną klarowną konsystencję.

Jakie mięso wybrać na rosół?

Tradycyjny rosół gotuje się oczywiście na mięsie z kury. Poza tym bazę może stanowić też wołowina lub cielęcina, pomieszane z porcjami mięsa drobiowego. Do rosołu najlepsze będzie świeże mięso, a nie mrożone. Jeśli jednak używamy mrożonego, to nie należy go rozmrażać w mikrofalówce. Niestety, tak rozmrażane mięso często powoduje mętnienie wywaru.

Pamiętajmy również, aby mięso zawsze dokładnie oczyścić. Przemywamy je w ciepłej wodzie (nie w gorącej!).

Warzywa na rosół

Do rosołu potrzebujemy marchew (około 3 sztuk), pietruszkę oraz kawałek pora i selera. Możemy dodać również niewielki kawałek kapusty włoskiej (ale niekoniecznie). Aby rosół miał charakterystyczny smak, bardziej intensywny kolor i aromat, dodaj do niego cebulę opaloną wcześniej nad płomieniem. 

Przyprawy do rosołu

Nie myśl, że tzw. kostka rosołowa wystarczy! Takich sztucznych dodatków nie używamy! Polecamy lubczyk – świeży lub suszony. Do rosołu pasuje też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wywar najlepiej delikatnie osolić tuż przed podaniem. 

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. Nieco później dokładamy warzywa i przyprawy. Jeśli pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Rosół z kury gotujemy długo, na wolnym ogniu (minimum 2 godz.), aż do miękkości mięsa.

Długi i powolny proces gotowania rosołu wydobędzie najlepsze smaki. Rosół należy podawać gorący, doskonale smakuje z cienkim makaronem, dodatkiem ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki oraz świeżą natką pietruszki. 

Rosół "jak u babci" gotowy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione