KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!

Opublikowano 28.02.2018 r.
Rosół to tradycyjna polska zupa. Króluje podczas niedzielnych obiadów i rodzinnych uroczystości. Rozgrzewa, zaspokaja głód, a także działa wzmacniająco na nasz organizm. Mimo takiej popularności, wielu z nas wciąż ma problem z ugotowaniem rosołu. Dzielimy się więc z Wami kulinarnymi trikami, dzięki którym Wasz rosół zawsze będzie miał tradycyjny smak, niesamowity aromat i idealną klarowną konsystencję.

tradycyjny rosół

Jakie mięso wybrać na rosół?

Tradycyjny rosół gotuje się oczywiście na mięsie z kury. Poza tym bazę może stanowić też wołowina lub cielęcina, pomieszane z porcjami drobiu. Do rosołu najlepsze będzie świeże mięso, a nie mrożone. Jeśli używamy mrożonego, nie należy go rozmrażać w mikrofalówce. Tak rozmrażane często powoduje mętnienie wywaru.

Pamiętajmy również, aby mięso zawsze dokładnie oczyścić. Przemywamy je w ciepłej wodzie (nigdy w gorącej!).

Warzywa na tradycyjny rosół

Potrzebujemy marchew (około 3 sztuk), pietruszkę oraz kawałek pora i selera. Możemy dodać również niewielki kawałek kapusty włoskiej (ale niekoniecznie). Można dodać również wcześniej opaloną nad płomieniem cebulę. Zupa będzie miała wtedy charakterystyczny smak, bardziej intensywny kolor i aromat.

Przyprawy do rosołu

Nie myśl, że tzw. kostka rosołowa wystarczy! Takich sztucznych dodatków nie używamy! Polecamy lubczyk – świeży lub suszony. Do rosołu pasuje też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wywar najlepiej delikatnie osolić tuż przed podaniem.

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. Nieco później dokładamy warzywa i przyprawy. Jeśli pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Rosół z kury gotujemy długo, na wolnym ogniu (minimum 2 godz.), aż do miękkości mięsa.

Długi i powolny proces gotowania rosołu wydobędzie najlepsze smaki. Zupę należy podawać gorącą. Doskonale smakuje z cienkim makaronem, dodatkiem ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki oraz świeżą natką pietruszki.

 

Rosół "jak u babci" gotowy!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:rosół
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO