KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Wielkanocne przepisy z całego świata

Opublikowano 31.03.2020 r.
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole, zastawionym tradycyjnymi pysznościami – w Polsce, m.in. żurkiem, białą kiełbasą, jajkami, mazurkami i babami. Tradycje Wielkanocne z całego świata jednak różnią się - w każdym kraju spożywa się inne produkty nawiązujące do historii danego regionu. Przygotowaliśmy więc dla Was kilka przepisów z różnych stron świata.

Tsoureki – wielkanocne ciasto z Grecji – ciasto przypominające naszą chałkę

Składniki na 2 blachy:

  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 małe opakowania suchych drożdży
  • 8 szklanek mąki
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (nie trzeba dodawać)
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 5 jajek, rozmąconych

Glazura:

  • 1 żółtko jaja, rozmącone
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać w garnku. Dodać drożdże, 1 szkl. mąki i ¼ szkl. cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. W innej misce wymieszać 7 szklanek mąki, migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową i anyż. Zrobić wgłębienie w środku i wlać masę drożdżową, roztopione masło i rozmącone jajka. Mieszać i wyrabiać zaczynając od zewnętrznych ścianek miski – aż masa będzie odchodzić od brzegów. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypywać mąki. Postępować tak ok. 12 minut. Zagniecione ciasto położyć w innej, natłuszczonej lekko olejem misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, by podwoiło swoją obętość  - ok. 2 godzin.
  3. Po tym czasie pięścią uderzyć ciasto, by trochę się spłaszczyło. Podzielić na 6 kawałków – każdy z nich rozwałkować na stolnicy na długość ok. 12-15 cm, a szerokość 2 cm. Zawijać ciasto na kształt warkocza, używając trzech pasków ciasta. Powstaną nam 2 warkocze przypominające wyrób naszej chałki. Na końcu warkocza związać ciasto.
  4. W tym momencie, opcjonalnie, możemy włożyc między warkocze ciasta 2 ugotowane, czerwono zabarwione jajka – tak tradycyjnie robią to Grecy. Możemy ten etap równie dobrze pominąć.
  5. 2 warkocze z ciasta ułożyć na nasmarowanym uprzednio roztopionym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 2 godziny by podwoiły swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Przygotować glazurę – żółtko rozmieszać z mlekiem. Posmarować tsoureki. Można dodatkowo posypać krojonymi migdałami. Piec ok. 45 minut lub do złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka – przykryć je folią aluminiową. Smacznego!

 

Włoskie ciasteczka frigolotti

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150  g masła
  • 120 g zwykłego cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta drożdży w proszku
  • 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skórek
  • 1 laska wanilii lub 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe wstawić na ok.5-10 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Kilka razy obrócić podczas pieczenia. Piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Następnie zawinąć orzechy w ściereczkę i trzeć dłońmi – w ten sposób skórka szybciej odejdzie.
  2. Masło i mąkę przesiekać na stolnicy nożem. Dodać po kolei pozostałe składniki – cukier, mielone migdały, jajko, drożdże, ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy, sól, czekoladę. Wyrobić rękami. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je na koniec. Układać na blacie/stolnicy/desce. Na środku każdego ciasteczka położyć 1 orzeszek laskowy. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 13 minut. Pyszne! 

 

Cassata siciliana (Ciasto z Sycylii)

Składniki na ciasto:

  • 2 spody biszkoptowe (kupione gotowe lub wcześniej samodzielnie upieczone)
  • wino Marsala do nasączenia biszkoptów lub inny słodki likier np. rum
     

Masa serowa:

  • 500 g serka risotta (tradycyjnie powinien być owczy),
  • 60 g czekolady – pokrojonej na mniejsze kawałki, lub groszków czekoladowych,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 300 g cukru,
  • 50 g dowolnych kandyzowanych owoców.
     

Dodatkowo:

  • 200 g masy marcepanowej,
  • zielony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:
Ser risotta odcisnąć na sitku, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać kawałki czekolady, cukier, kandyzowane owoce i ziarenka z laski wanilii – wymieszać. Masę marcepanową zabarwić na zielony kolor. Na spód tortownicy wyłożonej folią przezroczystą położyć biszkopt. Nasączyć go syropem sporządzonym z 50 g cukru, 100 ml wody i 3 łyżkami Marsali lub rum (jak przygotować syrop do nasączania – rozpuścić cukier i alkohol w ciepłej wodzie i schłodzić do temperatury pokojowej). Na spód nałożyć masę serową. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu również wcześniej nasączonym. Wstawić do lodówki na 5h, żeby masa i ciasto stężało – najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć nią wierch ciasta oraz boki – nie musi ich ściśle przykrywać. Ciasto udekorować kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Bardzo słodki deser, wspaniale smakuje na zakończenie posiłku z mocną, czarną kawą.

 

Wielkanocna pieczona szynka (Francja)

 

Bardzo prosty sposób na przyrządzenie dania na Wielkanocny obiad. W towarzystwie gotowanych ziemniaków i bukietu warzyw z wody smakuje doskonale!
 

Składniki:

  • 1 duża szynka,
  • 1/3 szklanki żółtej ostrej musztardy np. Dijon, sarepskiej,
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku.

Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. W miseczce wymieszać miód lub syrop klonowy, musztardę, cukier i cebulę. Polać lub posmarować szynkę używając do tego łyżki lub pędzelka. Piec mięso przez 2 godziny do pięknego, złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem dać odpocząć mięsu ok. 15 minut, tak by nie wypływały z niego soki, a cały smak został w środku.

Szynka jest też doskonała na zimno – plastry mogą stanowić wędlinę na kanapki, można je jeść też na zimno – z chrzanem, korniszonkami itd. 

Zachęcamy do wypróbowania nowych smaków! Niech to będzie smakowita Wielkanoc!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj