KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto pić sok z brzozy?

Opublikowano 18.03.2020 r.
Brzozę znają wszyscy, to bardzo pospolite i niewymagające drzewo rośnie niemal wszędzie. Brzoza jest źródłem niezwykle cennego napoju – oskoły nazywanej również bzowiną lub po prostu sokiem z brzozy. Poznajcie wspaniałe właściwości wody brzozowej, jej dobroczynny wpływ na zdrowie i dowiedzcie się, jak ją pozyskiwać.

sok z brzozy

Jak zbierać sok z brzozy?

Wczesna wiosna to najlepszy czas na zbiór soku z brzozy. Sezon na pozyskiwanie tego niezwykłego napoju zbliża się więc wielkimi krokami. Warto pić go właśnie wiosną, ponieważ doskonale wzmacnia organizm po zimie i oczyszcza go z toksyn. Sok z brzozy pozyskuje się w marcu i kwietniu, tuż po ostatnich przymrozkach. Wtedy w roślinie zaczyna krążyć woda.

Można go pozyskiwać samodzielnie. Wystarczy naciąć gałąź o średnicy około 1 cm. Następnie założyć na nią plastikową butelkę i poczekać kilka godzin. Sok można również pozyskiwać bezpośrednio z pnia. Należy naciąć pień. Już po chwili w nacięciu pojawi się strużka soku, który zbieramy do butelki czy słoika. Wybieramy drzewa o grubości pnia co najmniej 15-20 cm. Najlepiej by były naturalnie pochylone, aby sok łatwo było zbierać do naczynia. Jeśli nie możemy samodzielnie zebrać, sok z brzozy w formie pasteryzowanej można kupić w sklepach spożywczych i zielarskich.

Najlepsza wiosenna multiwitamina

Sok z brzozy ma niezwykle bogaty skład. To źródło wielu cennych substancji. Dzięki temu stanowi naturalny lek na wiele dolegliwości. Co więc zawiera sok z brzozy? Przede wszystkim jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu. Sok z brzozy zawiera aminokwasy, kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, bursztynowy, oraz cukier inwertowany. Cukier inwertowany to mieszanina glukozy i fruktozy. Stanowi on główny składnik miodu.

Wpływ na organizm

Oskoła stanowi źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Jak więc to połączenie wpływa na zdrowie?

- Wpływa korzystnie na odporność organizmu. To istotne zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje.
- Działa oczyszczająco. Zwiększa ilość wydalanego moczu a wraz z nim zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn czy leków.
- Reguluje pracę układu pokarmowego. Wpływa korzystnie na przepływ pokarmu przez układ pokarmowy. Reguluje ilość wypróżnień.
- Sok z brzozy zawiera związki, które są źródłem energii. Stanowią one również materiał budulcowy do produkcji wielu niezbędnych dla organizmu substancji.
- Jako źródło łatwo przyswajalnych witamin i minerałów uzupełnia ich niedobory. Organizm potrzebuje ich szczególnie w okresie przesilenia wiosennego.
- Jest naturalnym prebiotykiem, wpływa niezwykle korzystnie na florę układu pokarmowego.
- Zawarty w nim kwas salicylowy działa łagodnie przeciwbólowo.
- Wpływa korzystnie na włosy, skórę, paznokcie. Zmniejsza wypadanie włosów, wzmacnia cebulki włosowe, poprawia elastyczność skóry. Dzięki właściwościom oczyszczającym zmniejsza trądzik, łagodzi też zmiany zapalne.

Ponadto sok z brzozy poprawia przemianę materii, wzmacnia organizm, dodaje energii, wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie. Szczególnie poleca się go jako środek wzmacniający osobom w czasie rekonwalescencji i przewlekle chorym. Ze względu na właściwości oczyszczające oraz poprawiające przemianę materii jest polecany również osobom odchudzającym się. Pomoże również tym, którzy mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała.

Sok z brzozy smakuje jak lekko słodka woda. Wczesną wiosną, świeżą wodę brzozową można pić nawet kilka razy dziennie w porcjach po 100 ml. Smak można wzbogacić dodatkiem plastra imbiru lub świeżą miętą. Przez pozostałą część roku można pić pasteryzowany sok z brzozy. Można przygotować go samodzielnie lub kupić w sklepie zielarskim.

Wiosenne picie soku z brzozy było dawniej tradycją. Kultywowano ją w krajach Europy Środkowej oraz w Norwegii, Szkocji i Rosji. Związana była z odnową i oczyszczaniem organizmu po zimowych miesiącach. Dziś o tej niezwykle zdrowej tradycji pamiętają nieliczni, głównie osoby starsze. Obecnie jego cenne zdrowotne właściwości są odkrywane na nowo. Coraz częściej wodę brzozową zalecają dietetycy i eksperci zdrowego żywienia. Dziś sok brzozy dostępny jest cały rok. Warto więc korzystać z jego dobrodziejstw, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

POWIĄZANE TEMATY:bzowinaoskołasok z brzozy
REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA