Pieniądze dla przetwórców - kto może ubiegać się o wsparcie finansowe?


- wykonuje działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych (sektory produkcji objęte pomocą zostały opisane w tabeli),
- działa jako przedsiębiorca prowadzący mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo.
Zobowiązanie na pięć lat
- producentami rolnymi,
- grupami, organizacjami producentów lub wstępnie uznanymi grupami producentów owoców i warzyw,
- związkami grup lub zrzeszeniami organizacji producentów,
- podmiotami wstępnie przetwarzającymi produkty rolne, a umowy te, będą obejmować mechanizm ustalania cen kupna produktów rolnych,
- wykorzystywał do zamrażania i przechowywania co najmniej 50% ilości produktów rolnych, w ramach świadczenia usług w tym zakresie, na podstawie co najmniej 3-letnich umów, zawieranych z producentami rolnymi lub podmiotami, które nabywają te produkty na podstawie umów zawartych z producentami rolnymi,
- przetwarzał co najmniej 50% ilości produktów rolnych, na podstawie co najmniej 3-letnich umów o świadczenie usług innych niż wymienione powyżej, zawieranych z producentami rolnymi lub podmiotami, które nabywają te produkty na podstawie umów
- zawartych z producentami rolnymi.
Połowa kosztów
- 10 000 000 zł – dla przedsiębiorców,
- 15 000 000 zł – dla związku grup producentów rolnych lub zrzeszenia organizacji producentów.
Koszty kwalifikowalne obejmują:
Nie dla pojazdów, nie dla używanych
- posiadanie statusu grupy producentów rolnych, związki grup, organizacje producentów lub ich zrzeszenia (5 pkt.),
- prowadzenie działalności w formie spółdzielni (5 pkt.),
- innowacyjność operacji (5 pkt.),
- inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu (5 pkt.),
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości
- (3 pkt.),
- przetwarzanie produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych w wysokości co najmniej 10% całkowitej ilości surowca niezbędnego do produkcji - po zakończeniu operacji (5 pkt.),
- nabywanie surowców po zakończeniu operacji do produkcji na podstawie co najmniej 3-letnich umów, zawartych bezpośrednio z producentami rolnymi, na poziomie przekraczającym 75% całkowitej ilości nabywanych produktów rolnych (5 pkt.),
- operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem (maksymalnie 4 pkt.),
- prowadzenie działalności w sektorach przetwórstwa i wprowadzania do obrotu: mleka i wyrobów mleczarskich, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż (2 pkt.).
Dobrostan i higiena
Dwie szanse
Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) |
Sektory objęte wsparciem |
10.11.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu – |
10.12.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu – w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności |
10.13.Z |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
10.31.Z |
Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków |
10.32.Z |
Produkcja soków z owoców i warzyw |
10.39.Z |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
10.41.Z |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
10.51.Z |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
10.61.Z |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
10.62.Z |
Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków |
10.89.Z |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością |
10.89.Z |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością |
10.91.Z |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
10.92.Z |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
11.01.Z |
Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia |
11.02.Z |
Produkcja win gronowych |
11.03.Z |
Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem |
13.10.D |
Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając |
20.14.Z |
Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych – |
46.21.Z |
Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz |
46.22.Z |
Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin |
46.31.Z |
Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw |
46.32.Z |
Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa |
46.33.Z |
Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością |
52.10.B |
Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów – dotyczy |
|
Przetwórstwo roślin na produkty, które są wykorzystywane |
![]() |
Grażyna Norbert
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|